De mogelijkheden van aanrechtbladen

Bij de aanschaf van een keuken is het aanrechtblad een belangrijk onderdeel, want het bepaalt de uitstraling van de gehele keuken. Omdat het aanrechtblad zo’n eyecatcher is, wordt er steeds vaker voor een granieten aanrechtblad of composieten werkblad gekozen, in plaats van het veelgebruikte aanrechtblad van kunststof. Lees hier meer!

 

Aanrechtbladen van spaanplaat of MDF

Keukenbladen zijn in zeer verschillende materialen en uitvoeringen leverbaar. Zo kan je kiezen voor aanrechtbladen van spaanplaat met een fineerlaag. Dit zijn de meest prijsvriendelijke aanrechtbladen. MDF-werkbladen met een fineerlaag zijn een duurder alternatief, maar hierbij is het mogelijk een spoelpak of wastafel in het blad te verzinken – dit is niet mogelijk bij een aanrechtblad van spaanplaat. 
 

Werkblad van composiet en natuursteen

Je kan ook kiezen voor een composiet aanrechtblad. Composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit hars, quartz en afvalgruis van natuursteen. Doordat het een samengesteld product is, heeft het zeer goede producteigenschappen en is het minder bewerkelijk dan natuursteen. Natuursteen is zeer gevoelig voor vetvlekken en aantasting door agressieve schoonmaakmiddelen. 
 

Werkbladen met hout en RVS

Uiteraard kan je ook kiezen voor massief houten aanrechtbladen of RVS-werkbladen. Dit zijn duurdere materialen, waardoor ze niet vaak worden toegepast in gunstig geprijsde keukens. Houten aanrechtbladen zijn daarentegen wel erg geliefd omdat ze in de loop der tijd een doorleefd uiterlijk verkrijgen.

Afwerking en vorm van het aanrechtblad

Aanrechtbladen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden, zoals met een matte finish of een beschermende of vochtwerende laag. Aanrechtbladen van natuursteen zoals een graniet keukenblad worden het meest afgewerkt, zodat dit materiaal optimaal wordt beschermd tegen vocht en bijtende vloeistoffen. Aanrechtbladen zijn te leveren als vlakke platen en platen met een waterkering. Dit is een iets verhoogde rand waardoor vloeistoffen niet zomaar op de grond lopen als deze geknoeid is. De meeste aanrechtbladen zijn zo’n twee centimeter dik, maar je ziet ook dikkere werkbladen. Deze zijn zo dik doordat er gebruik is gemaakt van randafwerking, waarbij stroken tegen de toplaag gezet zijn – al dan niet met een versteviging.
 

Kosten aanrechtbladen

De kosten van aanrechtbladen liggen tussen enkele tientallen tot honderden euro’s per meter. Hierbij wordt de prijs vooral bepaald door het gebruikte materiaal en de afwerking. Zo is het logisch dat een kunststof keukenblad goedkoper is dan een keramieken keukenblad. In de meeste gevallen zijn de kosten voor een aanrechtblad een vierde deel van de totale keukenprijs. Vanzelfsprekend zijn de afmetingen van het keukenblok mede bepalend voor de totaalprijs.
 

Vraag het onze keukenspecialisten

Wil je meer informatie over aanrechtbladen en de mogelijkheden? Schroom niet en neem contact op met Superkeukens! Kom langs bij een vestiging bij je in de buurt of bekijk de mogelijkheden op onze website. Wil je een diepgaand keukenadvies ontvangen, maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Hierin kunnen onze keukenspecialisten de mogelijkheden van je keuken met je bespreken!