De mogelijkheden van aanrechtbladen

Bij de aanschaf van een keuken is het aanrechtblad een van de belangrijkste onderdelen, want het bepaalt de uitstraling van de gehele keuken en moet door het veelvuldig gebruik duurzaam en kwalitatief zijn. Omdat aanrechtbladen zo’n eyecatcher zijn, wordt er steeds vaker voor een granieten aanrechtblad of composiet keukenblad gekozen, in plaats van het veelgebruikte en goedkopere aanrechtblad van kunststof. Lees hier meer over de voor- en nadelen van de verschillende typen aanrechtbladen!

Keukenblad van spaanplaat of MDF

Keukenbladen zijn in zeer verschillende materialen en uitvoeringen leverbaar. Zo kan je kiezen voor aanrechtbladen van spaanplaat met een fineerlaag. Dit zijn de meest prijsvriendelijke aanrechtbladen. MDF keukenbladen met een fineerlaag zijn een duurder alternatief, maar hierbij is het wel mogelijk een spoelpak of wastafel in het blad te verzinken wat niet mogelijk is bij een spaanplaat keukenblad.

Natuursteen en composiet aanrechtblad

Je kan ook kiezen voor een composiet aanrechtblad. Composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit hars, quartz en afvalgruis van natuursteen. Doordat het een samengesteld product is, heeft dit type aanrechtblad zeer goede producteigenschappen en is het minder bewerkelijk dan natuursteen. Natuursteen is zeer gevoelig voor vetvlekken en aantasting door agressieve schoonmaakmiddelen. Wil je dus een aanrechtblad wat er premium uitziet en sterk én onderhoudsvriendelijk is? Dan is dit type keukenblad de keuze voor jou.

RVS of houten keukenblad

Uiteraard kan je ook kiezen voor massief houten aanrechtbladen of RVS-werkbladen. Dit zijn duurdere materialen, waardoor ze niet vaak worden toegepast in goedkope keukens. Houten aanrechtbladen zijn daarentegen wel erg geliefd omdat ze in de loop der tijd een doorleefd uiterlijk verkrijgen wat vooral in landelijke keukens een zeer mooi effect kan geven.

Afwerking en vorm van het aanrechtblad

Aanrechtbladen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden, zoals met een matte finish of een beschermende of vochtwerende laag. Aanrechtbladen van natuursteen zoals een graniet keukenblad worden het meest afgewerkt, zodat dit materiaal optimaal wordt beschermd tegen vocht en bijtende vloeistoffen.

Aanrechtbladen zijn te leveren als vlakke platen en platen met een waterkering. Dit is een iets verhoogde rand waardoor vloeistoffen niet op de grond lopen als er geknoeid wordt De meeste aanrechtbladen zijn zo’n twee centimeter dik, maar je ziet ook dikkere werkbladen. Deze zijn zo dik doordat er gebruik is gemaakt van randafwerking, waarbij stroken tegen de toplaag gezet zijn – al dan niet met een versteviging.

Kosten aanrechtbladen

De kosten een keukenblad liggen tussen enkele tientallen tot honderden euro’s per meter. Hierbij wordt de prijs vooral bepaald door het gebruikte materiaal en de afwerking van het aanrechtblad. Zo is het logisch dat een kunststof keukenblad goedkoper is dan een keramieken keukenblad. In de meeste gevallen zijn de kosten voor een aanrechtblad een vierde deel van de totale keukenprijs. Vanzelfsprekend zijn de afmetingen van het keukenblok en dus de afmeting van het keukenblad mede bepalend voor de totaalprijs.

Het beste aanrechtblad advies van onze keukenspecialisten

Wil je meer informatie over aanrechtbladen en de mogelijkheden? Schroom niet en neem contact op met Superkeukens! Kom langs bij een vestiging bij jou in de buurt of bekijk de mogelijkheden op onze website.

Wil je een optimaal keukenadvies ontvangen dat volledig is afgestemd op jouw situatie, maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Hierin kunnen onze keukenspecialisten de mogelijkheden van je keuken en de juiste keuze voor het aanrechtblad met jou bespreken!