Kunststof keukenblad voor je keuken

Werkbladen van kunststof hebben eigenlijk een bedrieglijke naam. Een kunststof keukenblad is eigenlijk een spaanplaten of multiplex keukenblad, met een kunststof afwerklaag. Kunststof is een van de meest gekozen materialen voor het keukenblad.

Naast kunststof, zijn granieten keukenbladen en steeds meer composieten keukenbladen ook erg in trek. Overige materialen zijn glas, massief hout (in bijvoorbeeld een houten keuken) of RVS voor een professionele RVS keuken.
 

Verschil tussen een spaanplaat of multiplex kern in kunststof keukenblad

De toepassing van multiplex of spaanplaat hangt in de basis af van twee keuzes die je maakt, te weten de keuze voor prijs en de keuze voor een bepaald type spoelbak. Spaanplaat is het goedkoopste materiaal en bestaat uit houtvezels die aan elkaar verlijmd zijn tot een plaat en vervolgens beplakt met kunststof. In een spaanplaten blad kan in tegenstelling tot een multiplex blad geen spoelbak ingefreesd worden. Je bent bij een blad met een kern van spaanplaat beperkt tot opbouw spoelbakken. De reden achter het niet infrezen bij een spaanplaat blad bestaat uit het hoge risico van lekkage waardoor uw blad onbruikbaar wordt en vervangen moet worden.


Verschillende laminaten

De kern van bijvoorbeeld multiplex bij een kunststof keukenblad wordt in de fabriek beplakt met een decorpapier en een slijtlaag eroverheen. Hier kan ook een randafwerking zoals een waterkering in verwerkt worden.

De afwerklaag of het laminaat kan uit verschillende materialen bestaan. De normale slijtlagen zijn van kunststof maar er zijn ook combinaties mogelijk van kunststof met randen van RVS bijvoorbeeld.

Dit zijn vaak meer de decoratieve aspecten, en het mooie van kunststof keukenbladen is dat ze in verschillende decors en afwerkingen beschikbaar zijn waaronder bijvoorbeeld behoorlijk goede kopieën van houtmotief of zelfs composiet. Je ziet het verschil pas met echt houten of composieten keukenbladen als je erop klopt of tikt.
 

Onderhoud van een kunststof keukenblad

Kunststof keukenbladen zijn bijzonder slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Verontreiniging van een kunststof keukenblad is met een nat doekje zo weg te nemen en in geval van ernstiger verontreiniging moet je wat zeep of afwasmiddel gebruiken. Alleen qua hittebestendigheid moet je met kunststof werkbladen een beetje oppassen, het is niet verstandig om bijvoorbeeld een hete pan zo op het keukenblad te plaatsen.

Voor meer informatie over werkbladen kan je contact opnemen met een van onze adviseurs of langskomen in een Superkeukens-winkel bij je in de buurt!