Spoelbakken

Onmisbaar in de keuken is de spoelbak, ook wel gootsteen genoemd. In de spoelbak kan je vuile vaat afwassen, kan je groenten wassen en kan je je glas vullen met water. Er zijn tal van mogelijkheden als het op spoelbakken aankomt. Zo kan je het materiaal, de vorm, de uitvoering en de kleur kiezen. Bekijk hier de wastafels en spoelbakken van Superkeukens en maak jouw keuze!

Materialen voor spoelbakken

Momenteel wordt het merendeel van de verkochte keuken spoelbakken gemaakt van staal. Hierbij gaat het meestal om RVS. Een groot voordeel van een RVS keuken spoelbak is het vrijwel onderhoudsvrije gebruik ervan en het feit dat dit materiaal zeer hygiënisch is. Ook kent deze bijna geen rechte hoeken door de productietechniek. Dit houdt in dat er ook geen resten kunnen blijven hangen in de hoeken wat wel zo hygiënisch is.

Een ander materiaal voor de keuken wasbak is natuursteen wat meestal gedaan wordt bij een gelijksoortig werkblad om zodoende een eenheid te vormen tussen het aanrecht en de spoelbak. Natuursteen is al een stuk onderhoudsgevoeliger en duurder dan een RVS wasbak. Emaille of porselein wordt ook nog wel eens gebruikt, met name in landelijke keukens en nostalgische keukens in combinatie met een houten werkblad.
 

Opbouw, inbouw of onderbouw spoelbak

Een groot deel van de spoelbakken die worden verkocht betreft inbouw spoelbakken. Dat wil zeggen dat er een rand van de spoelbak wordt ingefreesd in het werkblad van de keuken. Hierdoor is het oppervlak tussen het aanrecht en de wasbak vlak en kan je gemakkelijker water of klein afval in de spoelbak vegen.

Als de spoelbak niet wordt ingefreesd dan heb je te maken met een opbouw spoelbak. Met name bij spaanplaat werkbladen is het infrezen van een spoelbak niet mogelijk omdat de vezels te groot zijn. In dat geval wordt gebruik gemaakt van opbouw spoelbakken. Dit is goedkoper dan een inbouw spoelbak omdat het minder werk kost om de bak in het aanrecht te plaatsen.

Enkele, dubbele of anderhalve wasbak in de keuken

De meeste spoelbakken worden in enkele, anderhalve of dubbele uitvoering geleverd.
 

Enkele spoelbak

Het spreekt voor zich dat een enkele spoelbak de standaard is die in veel keukens wordt geplaatst. Dit is over het algemeen een ruime vierkante spoelbak die vaak wordt gebruikt voor het doen van de afwas, het wassen van groente of de handen en het schoonmaken van de keuken.
 

Anderhalve spoelbak

De anderhalve variant is een volledige (enkele) spoelbak met ernaast een kleine bak op ongeveer de halve breedte en een derde van de diepte. Deze extra bak wordt vaak gebruikt voor snijresten of een vaatdoek/spons.
 

Dubbele spoelbakken

Dubbele spoelbakken zijn een stuk breder. Een dubbele wasbak is zeer praktisch bij het ontbreken van een vaatwasser of tijdens het schoonmaken van het huis, maar je moet er wel de ruimte voor hebben in de keuken. Het heeft directe invloed op de keukeninrichting want het neemt een hoop ruimte weg van je keukenblad en daarmee ook werkruimte, en ook de opbergruimte onder het spoelgedeelte wordt een stuk minder.