Spoelbakken

Voor iedere keuken de juiste spoelbak

Onmisbaar in de keuken; de spoelbak. Je wast er je handen in, maakt je groenten schoon, spoelt je servies om of je doet er de afwas. Heb je een kokendwaterkraan, dan maak je er eenvoudig een kop thee. Tegenwoordig kun je van jouw spoelbak een echte eyecatcher maken wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een opvallende kleur zoals goud of koper. Een bijpassende kraan maakt het helemaal af. Bij Superkeukens heb je heel veel keuze uit spoelbakken in allerlei kleuren, materialen en uitvoeringen.

Materialen voor spoelbakken

Een RVS spoelbak is een echte klassieker in de keuken en heeft veel voordelen. Een spoelbak van roestvrij staal is duurzaam, vlekbestendig en hittebestendig. Een RVS spoelbak heeft hierdoor niet te leiden onder het gebruik van een kokendwaterkraan, een kraan die steeds populairder wordt in de keuken. Het schoonmaken van dit type spoelbak is heel eenvoudig. Je hebt niet meer nodig dan een spons en wat afwasmiddel. Een RVS spoelbak kent door de productietechnike bijna geen rechte hoeken. Dit houdt in dat er ook geen resten kunnen blijven hangen in de hoekkjes.

PVD spoelbakken zijn gemaakt van roestvrij staal en behandeld met een speciale pvd-techniek waardoor de spoelbak een mooie, matte uitstraling krijgt. Bij Superkeukens vind je pvd spoelbakken in trendy kleuren zoals gun metal, goud, koper en natuurlijk de in keukenland zo populaire kleur zwart. Een saaie spoelbak wordt zo ineens een blikvanger in jouw keuken. Net als een ‘gewone’ rvs spoelbak maak je deze spoelbakken eenvoudig schoon met een mild sopje.

Opbouw, inbouw of onderbouw spoelbak

Een groot deel van de spoelbakken die worden verkocht betreft inbouw spoelbakken. Dat wil zeggen dat er een rand van de spoelbak wordt ingefreesd in het werkblad van de keuken. Hierdoor is het oppervlak tussen het aanrecht en de wasbak vlak en kan je gemakkelijker water of klein afval in de spoelbak vegen.

Als de spoelbak niet wordt ingefreesd dan heb je te maken met een opbouw spoelbak. Met name bij spaanplaat werkbladen is het infrezen van een spoelbak niet mogelijk omdat de vezels te groot zijn. In dat geval wordt gebruik gemaakt van opbouw spoelbakken. Dit is goedkoper dan een inbouw spoelbak omdat het minder werk kost om de bak in het aanrecht te plaatsen.

Enkele, dubbele of anderhalve wasbak in de keuken

De meeste spoelbakken worden in enkele, anderhalve of dubbele uitvoering geleverd.
 

Enkele spoelbak

Het spreekt voor zich dat een enkele spoelbak de standaard is die in veel keukens wordt geplaatst. Dit is over het algemeen een ruime vierkante spoelbak die vaak wordt gebruikt voor het doen van de afwas, het wassen van groente of de handen en het schoonmaken van de keuken.
 

Anderhalve spoelbak

De anderhalve variant is een volledige (enkele) spoelbak met ernaast een kleine bak op ongeveer de halve breedte en een derde van de diepte. Deze extra bak wordt vaak gebruikt voor snijresten of een vaatdoek/spons.
 

Dubbele spoelbakken

Dubbele spoelbakken zijn een stuk breder. Een dubbele wasbak is zeer praktisch bij het ontbreken van een vaatwasser of tijdens het schoonmaken van het huis, maar je moet er wel de ruimte voor hebben in de keuken. Het heeft directe invloed op de keukeninrichting want het neemt een hoop ruimte weg van je keukenblad en daarmee ook werkruimte, en ook de opbergruimte onder het spoelgedeelte wordt een stuk minder.