De start van de herfst: dat vraagt om comfort food!

De blaadjes vallen van de bomen en de koude, donkere dagen staan weer voor de deur. Dit kan maar één ding betekenen: het is weer herfst! Dit vraagt natuurlijk om dikke truien, warme sjaals én comfort food. Maar waarom hebben wij tijdens de koudere dagen toch zoveel trek in comfort food? Wij vertellen het je graag!

Niets is lekkerder dan tijdens een regenachtige dag thuis te komen, je outfit te vervangen door een heerlijk huispak en de keuken in te duiken voor jouw favoriete comfort food. Hou jij meer van een warme kop chocolademelk, of pak jij er eerder een kop goed gevulde soep bij? Lees snel verder en kom erachter waarom je juist in deze periode zulke enorme cravings naar dit soort voedsel hebt.

Waarom je zoveel behoefte hebt aan comfort food in de herfst
Zodra de koude dagen voor de deur staan, sta jij te hunkeren naar warme stevige maaltijden zoals een dampende kop soep of een smeuïge pasta. Dat je in deze periode zoveel zin hebt in al dat lekkers is niet heel raar. Er zit zelfs een beetje wetenschap achter! 

Geluksgevoel
Wanneer we eten roept dit automatisch gevoelens van geluk op. Dit komt door de productie van serotonine en dopamine. Eigenlijk twee boodschappers die communiceren tussen jouw maag en je hersenen en zo dit gelukkige gevoel opwekken. In de zomer wordt dit gevoel vaak opgewerkt door andere dingen, zoals buiten sporten of tijd doorbrengen in de zon. Omdat we dit een stuk minder doen in de herfst, zoeken we dit eerder op in lekker eten.

Emotie
Tijdens de zonnige dagen in de zomer voel je jezelf vaak een stuk gelukkiger dan tijdens de donkere en koude dagen in de herfst. Soms hebben we, vanwege een gebrek aan vitamine D, een minder goed humeur. Het is daarom helemaal niet gek dat we sneller kiezen voor lekker eten om ons humeur een flinke boost te geven. Want eerlijk, wie wordt er nu niet blij van goed eten? 

Nostalgisch
In de herfst grijpen we snel naar eten dat ons herinnert aan de tijd van vroeger. Wanneer je thuiskwam uit school en je de heerlijke geuren van eten rook in de keuken, wist je dat je goed zat. De geur van een goede maaltijd tijdens een koude dag kan ervoor zorgen dat positieve herinneringen en emoties naar boven komen waardoor je jezelf een stuk beter voelt. Alleen al de keuken binnenlopen, kan dit gevoel oproepen!  

Comfort food recepten van Superkeukens
Herfst is de perfecte tijd om eigenlijk alle comfort foods erbij te pakken. Duik zelf de keuken in en maak de lekkerste gerechten om de koude dagen door te komen. Wat dacht je van een heerlijk recept voor boerenkoolsoep? Of toch liever lasagne met pompoen en chorizo? Doe nog meer inspiratie op voor de allerlekkerste gerechten met de recepten van Superkeukens!