Gezonde afwisseling in de decembermaand: boerenkoolsoep

December is dé tijd van het jaar waarin we van het eten iets bijzonders maken. Met de hele familie rond de tafel voor een zesgangendiner, gourmetten met allerlei lekkere sausjes en bijgerechten, overal kerstkransjes en natuurlijk alvast wat oliebollen proeven voor oudjaar. Gelukkig zijn er ook genoeg recepten die lekker én gezond zijn. Zoals deze boerenkoolsoep. Echt winters en vol vitaminen!

Wat heb je nodig?

Voor vier personen:

  • 1 rookworst, in plakjes
  • Scheutje olijfolie
  • 500 gram aardappelen, in blokjes gesneden (kruimig)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst of gesneden
  • 300 gram verse boerenkool
  • 1,5 liter kippenbouillon

Hoe maak je het?

Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Schep er de aardappelblokjes en de boerenkool bij en voeg de bouillon toe. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken en pureer hem met de staafmixer, maar maak hem niet te glad. Voeg de rookworst toe en kook de soep nog even door zodat de worst lekker warm wordt. Serveer met roggebrood.

Variatietip: In Portugal wordt deze soep ook veel gegeten, maar dan met chorizo. Hij heet daar ‘caldo verde’. Het recept is hetzelfde, maar je vervangt de rookworst door 250 gram chorizo. Het lekkerst is het als je die in blokjes snijdt en - nog voordat je de ui en knoflook gaat fruiten - krokant bakt. Schep ze uit de pan, maak de soep volgens het recept en voeg op het einde de chorizo weer toe. 

Smakelijk eten!