Geef jouw paaseieren kleur met natuurlijke ingrediënten!

Bij de mooi gedekte paastafel horen verse gekookte eitjes. Als kind schilderde je deze met vrolijke kleuren verf, of misschien doe je dit nog steeds met je eigen kids. Maar wist je dat je eieren kunt kleuren met ingrediënten die je normaal in de keuken gebruikt? Zo krijgen je eitjes een prachtige kleur, maar dan 100% natuurlijk! Superkeukens legt je in deze blog uit hoe je dit doet. 

Met welk ingrediënt krijg je welke kleur?

  • Blauw: rode kool, bosbessen of druivensap
  • Rood / roze: schillen van witte ui of rode bieten
  • Oranje: chilipoeder
  • Geel: kurkuma of kerriepoeder
  • Groen: spinazie

Hoe ga je te werk?

Pak eerst een aantal pannetjes om de eieren in te koken. Wil je eieren in 4 verschillende kleuren? Gebruik dan 4 pannetjes. Verdeel de eieren over de pannetjes en vul elk pannetje met minimaal 500 ml water of totdat de eieren onder staan. Je hebt ongeveer 2 kopjes groenten of 2 eetlepels kruiden nodig per kleur. Stel je wilt blauwe en gele eieren, voeg je 2 kopjes rode kool toe aan het ene pannetje en 2 eetlepels kurkuma aan het andere pannetje.

Breng aan de kook en laat minstens 15 minuten koken. Als je een kokendwaterkraan hebt, gaat dat natuurlijk nog sneller. Pas dan wel op dat de eieren niet barsten: de kleur komt dan ook op het eiwit. We willen in principe alleen de schil kleuren. Gebeurt dit toch, is dat niet erg want de ingrediënten zijn allemaal eetbaar.

 

Haal de eieren als de tijd verstreken is uit de pannetjes, laat ze schrikken in koud water en leg ze per kleur in een apart bakje. Giet het gekleurde water door een zeef en vang de vloeistof op in een andere pan of kom. Dit is je kleurstof, dus gooi dit niet weg! De gekookte groente kun je uiteraard gewoon opeten of bewaren.

Laat goed afkoelen en overgiet de eieren met de kleurstof. Voeg per bakje een eetlepel azijn toe. Sluit af en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Je krijgt de felste kleuren als je ze de hele nacht in de koelkast laat staan. Je kunt hier ook mee spelen: haal een aantal eieren wat eerder uit de kleurstof, zodat je verschillende tinten krijgt. Dit hebben wij bijvoorbeeld met de blauwe eieren gedaan!

Variatietips

- Span elastiekjes rond de eieren voordat je ze in de kleurstof legt. Omdat de kleurstof niet op de plekken kan komen waar het elastiekje zit, krijg je een tof motiefje.

- Leg je ei voor de helft in de vloeistof. Hierdoor krijg je een two-tone ei!

- Maak je eieren nog specialer door afdrukken te maken met bloemetjes. Voordat je de eieren gaat koken, druk je de bloem goed tegen het ei aan en knoop er een stuk panty strak omheen. Je kunt ook de blaadjes van de bloem of verse kruiden gebruiken. Het is even wat meer werk, maar kijk eens hoe leuk het eindresultaat eruit ziet!