De herfst is officieel van start: tijd voor comfort food!

Woensdag 22 september gaat de herfst officieel van start. Tijdens deze gure dagen verlangen we naar comfort food. Stevige smaken, dampende ovenschotels en smaakvolle gerechten. Kortom: tijd om de keuken in te duiken!

Nu de herfst in de startblokken staat en de dagen koeler (en natter) zijn verlangen we naar warme, stevige kost. Onze herfstfavoriet is toch wel de pompoen. In dit recept schittert hij in een favoriet seizoensgerecht. Namelijk een heerlijke pompoenlasagne met chorizo en véél kaas. Comfort food ten top! What’s not to love?

Met dit recept zet je in een mum van tijd een dampende lasagne op tafel. Het kost een beetje voorbereiding, maar de oven doet de rest. Met onderstaand recept maak je een flinke schaal lasagne, ongeveer 8 tot 10 porties.

Benodigdheden:

  • 450 gram chorizo
  • 1 flinke ui
  • 9 tot 12 lasagnebladen
  • 750 gram pompoen
  • 200 gram geraspte mozzarella
  • 45 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 500 gram ricotta
  • 1 scheutje olijfolie
  • zout & peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 190 °C.
  2. Maak pompoenpuree door blokjes pompoen te koken, uit te laten lekken en te pureren met de staafmixer. Tijdnood? Gebruik diepvries pompoen of kant- en -klaar gesneden blokjes pompoen van de supermarkt.
  3. Snijd de ui en chorizo fijn.
  4. In een braadpan met dikke bodem bak je de fijngesneden chorizo op middelhoog vuur. Met een spatel druk je het vlees wat platter zodat het een ‘gehakt structuur’ krijgt. Chorizo heeft een hoog vetpercentage, dus je hoeft geen olijfolie te gebruiken tijdens het bakken.
  5. Voeg na een paar minuten de fijngehakte ui toe aan de chorizo en bak mee.
  6. Terwijl de chorizo en de ui even doorsudderen, breng je een pan water aan de kook. Voeg een snufje zout toe en kook de lasagnebladen volgens de instructies op de verpakking. Giet af en besprenkel met een klein beetje olijfolie.
  7. Voeg de pompoenpuree toe aan het chorizo-ui-mengsel, roer door, laat even pruttelen gedurende 5 minuten en voeg naar smaak peper en zout toe.
  8. Pak een grote ovenschaal en bestrijk deze met een laagje van de saus, dan een laag lasagnebladen, de helft van de ricotta en 1/3 van de mozzarella. Herhaal totdat je bij de laatste laag bent. En dek af met de overgebleven kaas.
  9. Dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat de lasagne flink pruttelt. Verwijder de folie en bak nog ongeveer 15 minuten, of totdat de kaaslaag een goudbruin kleurtje krijgt.
  10.  Haast? Zet in de laatste minjuten de grillstand van je oven even aan. Wel even blijven opletten natuurlijk.

Serveertip: Lekker met een salade van eikenbladsla, een gesnipperd rood uitje en een balsamico vinaigrette. Smakelijk eten!