Sintrecept: zelf een banketletter maken

Sint is in het land! Hou jij van alle zoetigheden die bij Sinterklaas horen, zoals marsepein, kruidnoten, pepernoten, chocoladeletters en banketletters? Superkeukens deelt dit smakelijke recept, zodat jij jouw eigen banketletter kan maken!

Na lang wachten zijn Sinterklaas en zijn Pieten eindelijk weer in ons land! Dit betekent dat het weer tijd is voor lekkernijen zoals marsepein, pepernoten, speculaas en natuurlijk een heerlijke banketletter mét amandelspijs. Hieronder delen we een recept waarin staat hoe je zelf een heerlijke banketletter met spijs kan maken. 

Ingrediënten en benodigdheden banketletter

  • 1 losgeklopt ei
  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 400 gram amandelspijs (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • Snufje bloem (voor bestuiven werkblad) 
  • Bakplaat met bakpapier
     

Bereiding banketletter

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg de plakjes bladerdeeg achter elkaar in een lange rij en druk de randen goed op elkaar zodat er één geheel ontstaat. 
  2. Vorm de spijs met natte handen tot een lange rol die iets korter is dan het deeg. Leg de spijsrol op het deeg. Bestrijk daarna de randen van het deeg met het losgeklopte ei. 
  3. Rol het deeg om de spijs. Leg vervolgens de deegrol met de naad naar beneden op de met bakpapier beklede bakplaat. Vorm de gewenste letter. Veeg eventueel met keukenpapier de overtollige bloem van de letter en bestrijk de bovenkant met ei.
  4. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de banketletter in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
  5. Haal de letter uit de oven. Laat hem vervolgens afkoelen tot hij lauwwarm is en serveer! Je kan de afgekoelde letter ook inpakken in aluminiumfolie en op een koele plaats bewaren. 


Ingrediënten en benodigdheden amandelspijs

Voor zelfgemaakte amandelspijs heb je het volgende nodig:
(houd er rekening mee dat je deze 3 tot 5 dagen van tevoren moet maken!)

  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje
  • 200 gram blanke amandelen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • Keukenmachine
  • Huishoudfolie
     

Bereiding amandelspijs

  1. Rasp de gele schil van de citroen en pers daarna het sap uit de citroen.
  2. Doe de amandelen in de keukenmachine. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de achterkant van een puntig mesje de zaadjes uit het stokje. Snijd het stokje fijn. Voeg dit toe aan de amandelen. Hak de amandelen met de keukenmachine (eerst grof, daarna fijn). 
  3. Voeg de suiker, geraspte citroenschil, 1 eetlepel citroensap en het ei toe aan de amandelen. Laat de machine nog 4 tot 5 minuten draaien.
  4. Schep het amandelspijs op een stuk huishoudfolie en pak het goed in. Het is belangrijk om het amandelspijs minimaal 3 dagen (maar liever 5 dagen!) in de koelkast te laten rusten. Zo kan de smaak zich optimaal ontwikkelen.
     

Extra tip: Wil je de banketletter met Pakjesavond eten? Je kan de banketletter ook één of twee dagen van tevoren maken! Op de dag van het heerlijke avondje doe je hem 5 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven (150 graden Celsius). Zo wordt hij lekker warm en krokant. Smullen maar!