Tips om zelf kruidnoten te maken

Sinterklaasje bonne, bonne bonne. Nog eventjes geduld en Sinterklaas is weer in het land! De kruidnoten liggen in elk geval weer in de winkels. Wil je liever zelf kruidnoten bakken? Bekijk de tips van Superkeukens.

De nazomer is ten einde en de decembermaand ligt alweer op de loer. Ook al duurt het nog even voor Sinterklaas en zijn Pieten in het land zijn: in de winkels liggen de schappen vol met kruidnoten, pepernoten, taaitaai, strooigoed en ander Sinterklaassnoepgoed. Houd je ook zo van kruidnoten? Koop geen kant-en-klare noten, maar ga zelf aan de slag! Superkeukens deelt een recept voor het maken van overheerlijke kruidnoten. Dit recept is afkomstig uit magazine Libelle. 
 

Verschil kruidnoten en pepernoten

Voor je begint met het voorverwarmen van de oven, is het belangrijk om het verschil tussen kruidnoten en pepernoten uit te leggen. Men gebruikt de twee termen namelijk wel eens door elkaar. Pepernoten zijn kleine vierkante blokjes van zachte peperkoek met anijssmaak. De pepernoot lijkt qua smaak op taaitaai. Kruidnoten zijn halve bolletjes met speculaaskruiden als kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en soms witte peper. Deze bolletjes zijn knapperig en hebben veel weg van een koekje.
 

Benodigdheden voor vier personen

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 mespunt (klein) zout
  • 40 gram Blue Band voor Koken, Bakken en Braden
  • 2 eetlepels melk
     

Bereiding kruidnoten

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. 
  • Doe bakmeel, basterdsuiker, zout, melk en speculaaskruiden in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes.
  • Kneed het mengsel met jouw handen tot een deeg en rol er knikkers van. Leg deze op een afstand van 2 centimeter van elkaar op de bakplaat. 
  • Bak de kruidnoten in circa 20 minuten gaar. Let daarbij op dat je de bakplaat in het midden van de oven plaatst. Neem na afloop de kruidnoten van de bakplaat en laat ze afkoelen.