Met deze Halloween borrelplank wordt het gruwelijk genieten!

Trick or treat! Op 31 oktober is het weer Halloween. Deze feestdag die vanuit Amerika is overgewaaid, wint ook in Nederland aan populariteit. En of je Halloween nou viert of niet, een borrelplank gevuld met lekkere hapjes is altijd een goed idee. Met een beetje creativiteit en simpele ingrediënten hoef je geen tovenaar te zijn om van een standaard borrelplank een heuse Halloween borrelplank te maken. Of nog beter gezegd: een 'Boo'-rrelplank!

Het leuke van deze borrelplank is dat er geen regels aan verbonden zijn én dat er altijd iets lekkers tussen zit voor iedereen. Bovendien hoef je er geen uren voor in de keuken te staan, wel zo fijn. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je een angstaanjagend lekkere borrelplank maakt. Lees snel verder!

Halloween borrelplank: de voorbereiding

- Bepaal eerst voor hoeveel personen je de borrelplank gaat maken. Dit helpt je om de grootte van de plank te kiezen en hoeveel ingrediënten je in huis moet halen.

- Je kunt alle hapjes natuurlijk zelf maken, maar wanneer je gaat delen met vrienden en/of familie, kun je ook afspreken dat iedereen een eigen Halloween snack meeneemt. Op deze manier heb je allemaal een bijdrage geleverd aan de borrelplank. Een bijkomend voordeel is dat je zo kosten bespaart en nieuwe dingen kunt uitproberen!

- De plank zelf mag natuurlijk niet ontbreken. Heb je geen echte tapasplank in huis? Geen probleem! Je kunt ook een houten snijplank, platte schaal of zelfs een bakplaat gebruiken.

- Verzamel een aantal kleine schaaltjes voor dips, olijven en andere kleine hapjes. Het ziet er leuk uit om te variëren in hoogte. Vergeet ook de lepels en/of vorkjes niet om de snacks van de borrelplank te pikken.

- Een goede voorbereiding is het halve werk. Was de groenten en het fruit, maak dips, snij de kaas et cetera. Op deze manier kun je snel aan de slag gaan met het leukste gedeelte: het vullen van de borrelplank!

5 recepten voor Halloween hapjes

Wij delen 5 makkelijke recepten voor Halloween hapjes die de basis vormen voor je borrelplank. Uiteraard kun je met inspiratie van deze recepten ook je eigen fantasie gebruiken en zelf ‘scary snacks’ bedenken!

Monstervingers

Een gezonde en griezelige snack: monstervingers. Met een paar wortels, amandelen en jouw favoriete dip zet je dit hapje vingervlug (snap je de woordgrap?) op tafel. Wij gingen voor Heks'nkaas vanwege de toepasselijke naam, maar je kunt bijvoorbeeld ook guacamole of hummus gebruiken. 

1. Gebruik babywortels of snijd wortels tot ze de lengte van vingers hebben. 

2. Snijd een platte en ondiepe inkeping aan de bovenkant van elke wortel. Steek hier de amandel in en gebruik wat dip zodat het blijft plakken.

3. Leg de wortels om het schaaltje met dip heen of plaats 5 wortels rechtop in het schaaltje, zodat het lijkt alsof er een hand uit komt.

4. Wikkel eventueel wat parmaham om de wortels heen voor een extra creepy effect.

Afbeelding: Keukenliefde

Eetbare oogballen

Deze oogballen zien er misschien een beetje smerig uit, maar de ingrediënten zijn verre van smerig. Het enige wat je nodig hebt zijn mini mozzarella balletjes, tomatensaus, groene olijven en zwarte olijven. Snijd een klein stukje van de mozzarella balletjes af zodat ze niet kunnen omrollen. Snijd de groene olijven in rondjes en de zwarte olijven in kleine stukjes. Doe vervolgens op elk mozzarella balletje een klein beetje tomatensaus en leg hier 2 stukjes olijf op. De groene olijf vormt de iris, de zwarte olijf de pupil. Je gasten kunnen hun ogen (en handen) niet van deze oogballen afhouden!

Afbeelding: Salty Side Dish

Heksen bezemstelen

Nog zo’n makkelijk recept waar je maar twee ingrediënten voor nodig hebt: zoute stengels en cheesestrings. Ken je deze nog van vroeger? Om de bezemstelen te maken, snijd je de cheesestrings in 3 stukken. Stop vervolgens in elk stukje kaas een zoute stengel, dit is de steel van de bezem. Voor de bezemborstel trek je de cheesestrings wat uit elkaar. Bind eventueel nog een takje verse bieslook om de bovenkant van de kaas. Net echt!

Afbeelding: Good To

Spooky strawberries

Wie houdt er nou niet van aardbeien met chocola? Voor deze spooky strawberries smelt je eerst een reep witte chocolade. De beste manier om dit te doen is met de au-bain-marie methode, maar het kan ook in de magnetron. Doe de chocolade in een magnetronbestendige schaal en verwarm met intervallen van 30 seconden. Het is belangrijk dat je na elke 30 seconden goed roert, zodat de chocolade niet aanbrandt. Herhaal dit tot alle chocola mooi gesmolten is. Dip de aardbeien (met kroontje) volledig in de witte chocola, leg op een bakpapiertje en laat het uitharden in de koelkast. Maak de oogjes en de mond met wat gesmolten pure chocolade en je spookjes zijn klaar!

Afbeelding: Lil Luna

Hotdog mummies

Deze hotdog mummies zijn niet alleen super simpel om te maken, ze zijn ook nog eens erg lekker én zien er grappig uit. Ook bij kinderen zullen ze zeker in de smaak vallen! Verwarm de oven voor op 200 graden. Wikkel reepjes bladerdeeg om (mini) knakworstjes heen, bestrijk met wat eigeel en zet voor ongeveer 15 minuten in de oven. Voor de ogen zijn er speciale suikeroogjes verkrijgbaar of gebruik bijvoorbeeld een stukje kaas met een dotje ketchup als pupil. Tip: zet er ook een schaaltje ketchup naast voor een ‘bloederige’ dip!

Afbeelding: Keukenliefde

Kant-en-klare Halloween hapjes

De bovenstaande hapjes zijn makkelijk te maken en passen helemaal in het Halloween thema. Als je de tijd hebt en écht uit wilt pakken, kun je al deze recepten maken, maar je kunt er ook prima één of meerdere uitkiezen. De rest van de borrelplank vul je dan op je favoriete snacks uit de supermarkt of die je nog in de kast hebt liggen. Maak een mix van zoete en zoute snacks en probeer om dingen te kiezen die er ‘spooky’ uitzien: gebruik kleuren als oranje, zwart en knalgroen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Borrelnootjes
  • Olijven
  • Reepjes paprika
  • Oreo’s
  • Paprikachips
  • M&M’s
  • Cheddar kaas
  • Gummywormen
  • Kaasballetjes
  • Blauwe mais tortilla chips (deze hebben een zwarte kleur)

Borrelplank bouwen

Tijd om alle hapjes mooi te presenteren op je borrelplank! Onthoud: er is er geen goede of foute manier om een borrelplank te bouwen. Leg in ieder geval alle snacks bij elkaar om te zien welke kleuren en texturen je hebt. Bepaal wat je in de schaaltjes wilt doen, daarna kun je de rest van de snacks in kleine groepjes weg gaan leggen op je plank. Wij adviseren om de kleuren te mixen, zodat niet alles met dezelfde kleur op één plek ligt. Maar nogmaals: er zijn geen regels! Je kunt altijd dingen verplaatsen. Wanneer je de indeling hebt gevonden die je mooi vindt, maak je de hoopjes iets voller zodat alle lege plekjes opgevuld zijn. Is er niets meer van de plank te zien? Dan kan het feest beginnen!

Superkeukens wenst je een Happy Halloween!

Serveer de borrelplank tijdens een Halloween feestje, een spelletjesavond of kruip lekker op de bank en kijk een enge film. Het zou natuurlijk zonde zijn als je deze fotogenieke plank niet op Instagram op Facebook zet. Vergeet ons daarom niet te taggen! Heb je de smaak te pakken in de keuken? Bekijk dan ook even ons recept voor Pompoensoep en romige pompoen pastasaus