Hoe combineer je jouw keuken met een houten vloer?

Steeds meer huizenbezitters kiezen voor de warme, tijdloze uitstraling van houten vloeren in hun woning. Een houten vloer zorgt voor een knusse, huiselijke sfeer en je kunt het bijna met elk interieur combineren. Maar hoe combineer je een houten vloer nu perfect in je keuken? Hier zijn een paar tips van Superkeukens om je daarbij te helpen.

Of je nou een echte houten vloer hebt, een PVC vloer met houtlook of laminaat: hout is er in allerlei verschillende tinten. Om het simpel te houden, maken we in deze blog het onderscheid tussen een lichte houten vloer (zoals eiken en esdoorn) en een donkere houten vloer (zoals walnoot en donker eiken).

Creëer contrast tussen de keuken en de houten vloer

Om visueel contrast te creëren tussen de keuken en de houten vloer, kun je ervoor kiezen om te spelen met kleuren. Als je een donkere vloer hebt, kan een lichte keuken een mooi contrast vormen. Denk aan kleuren als zandgrijs, wit, leem en pasteltinten. Omgekeerd kan een lichte houten vloer prachtig contrasteren met een donkere keuken. Denk aan kleuren als lavazwart, havanna bruin en taupegrijs. Of ga voor wat meer kleur met donkerblauw of mosgroen. Dit contrast voegt diepte en interesse toe aan de ruimte. Bovendien springt je keuken zo nog meer in het oog. 

donkere keuken lichte vloer def.png
lichte keuken donkere vloer def2.png

Of ga voor een ton-sur-ton uitstraling

Toch gaat een lichte keuken ook prima samen met een lichte houten vloer. Dit is de perfecte keuze als je zoekt naar een open ton-sur-ton uitstraling. Hetzelfde principe geldt voor een donkere houten vloer met een donkere keuken. Kijk bijvoorbeeld eens naar keuken Ensor Burton: super chique! 

Lichte keuken lichte vloer def.jpg.png
donkere keuken donkere vloer def.png

Een houten vloer met een houten keuken: kan dat?

Misschien verwacht je dat een houten vloer niet samengaat met houten keukenkastjes. Think again, want deze combinatie kan juist heel stijlvol zijn. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de houtsoorten goed matchen. Als deze te veel van elkaar verschillen, kan dit een onrustig effect creëren in de ruimte. Ga voor je keukenkastjes 1 tint donkerder of 1 tint lichter dan je vloer. Vind je houten keukenkastjes net iets te veel van het goede, maar wil je het hout wel terug laten komen in je keuken? Kies dan bijvoorbeeld voor een houtlook werkblad. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een aantal kastjes, alleen de bovenkasten of de kastenwand in hout te laten uitvoeren. 

Kies een gevarieerde materialenmix

Combineer de houten vloer met verschillende materialen voor een uniek en stijlvol geheel. Denk aan betonlook kastdeuren of een marmeren aanrechtblad. Hierdoor voeg je karakter toe aan het ontwerp en creëer je een keuken waarin verschillende texturen en afwerkingen samenkomen. In onze collectie hebben we ook een heel leuk front met ribbel effect. Deze is verkrijgbaar in 2 kleuren: zwart en eiken. Super trendy en een geweldige manier om textuur toe te voegen!

Verlichting en accessoires

Om de keuken en de houten vloer naadloos samen te laten smelten, kun je gebruikmaken van accessoires. Denk hierbij aan houten snijplanken, manden met natuurlijke materialen, vazen in aardetinten, en textiel zoals katoen of linnen. Ook verlichting speelt een grote rol bij het accentueren van zowel de keuken als de houten vloer. Door strategisch geplaatste verlichting kun je bepaalde kenmerken van zowel de keuken als de vloer benadrukken en de ruimte een uitnodigende sfeer geven. Gebruik laaghangende hanglampen of ingebouwde verlichting om zachte, warme tinten op de vloer en de rest van de keuken te werpen. 

De keuken die perfect matcht met jouw houten vloer vind je bij Superkeukens

Bij Superkeukens willen we dat onze klanten genieten van een stijlvolle, functionele en sfeervolle keuken die perfect in de woning past. Daarom kun je jouw keuken helemaal naar eigen wens samenstellen. Door onze transparante prijsbeleid weet je ook precies waar je aan toe bent. Eén ding staat vast: we doen er alles aan om jou super blij te maken. Jouw geluk is onze grootste prioriteit. Heb je vragen of wil je advies op maat? Maak direct een vrijblijvende afspraak of kom langs in één van onze 43 showrooms. We kunnen niet wachten om jouw droomkeuken werkelijkheid te maken!