Hoe maak je opbergbakjes schoon? Weg met vieze aanslag!

Een overheerlijke pasta bolognese gooien we natuurlijk niet weg wanneer er nog genoeg over is. Nee, die bewaren we in een opbergbakje en gaat zo de koelkast of vriezer in. Superhandig, maar wanneer we het opbergbakje afwassen of uit de vaatwasser halen, blijft er vaak een vieze aanslag achter. Gelukkig hebben wij dé tips voor jou om van die vieze aanslag af te komen!

Chili con carne, nasi, pasta’s of soepen. Wanneer we een lekker recept koken, maken we graag wat extra’s, zodat het de vriezer of koelkast in kan. Toch zit er wel één nadeel aan het bewaren van restjes: aanslag in de opbergbakjes. Vooral kerrie, tomaat of paprika is hier vaak de boosdoener van. En ook al komt het bakje nét uit de vaatwasser, je blijft die vieze aanslag zien. Goed schrobben of nog een keer de vaatwasser in geeft helaas vaak niet het gewenste effect. Geen paniek! Vanaf nu kan jij gedag zeggen tegen die vieze aanslag met de handige tips van Superkeukens!

Tip 1: gebruik een citroen
Een citroen schiet vaker te hulp als handig schoonmaakhulpje. Zo ook bij het schoonmaken van jouw opbergbakjes. Wat moet je doen? Pers een citroen uit boven het bakje en verdeel het sap over de bodem. Doe vervolgens de deksel erop en schudden maar! Is alle aanslag nog niet verdwenen? Laat het citroensap dan nog enkele uren intrekken en spoel het bakje goed om. 

Tip 2: schrobben met baking soda
Geen citroen in huis, maar wel baking soda? Strooi dan een bodempje in het opbergbakje, voeg warm water toe tot je een papje krijgt en schrob de aanslag weg met een klein borsteltje. Baking soda helpt niet alleen tegen een vieze aanslag, maar helpt ook tegen eventuele geuren. Om zowel de aanslag als een vieze geur te verwijderen, is het beter om het papje enkele uren in te laten trekken voordat je de bakjes schoonmaakt.

Tip 3: gebruik keukenpapier 
Iets wat we allemaal in huis hebben is natuurlijk keukenpapier. En laat dat nu ook een item zijn dat jou kan helpen om van de aanslag af te komen. Vul je opbergbakjes met een laagje warm water en voeg hier wat vloeibare zeep of afwasmiddel aan toe. Vervolgens leg je een stuk keukenpapier in het water, doe het deksel er weer stevig op en schud ongeveer een minuut goed door. Hierdoor hecht het vet en de rode kleur zich aan het papier en ben jij af van die vieze aanslag.

Tip 4: een scheutje chloor
Vul de opbergbakjes met warm water en voeg hier een klein scheutje chloor aan toe. Laat het vervolgens een tijdje goed inweken en spoel de bakjes uit. Vieze deksels? Vul de opbergbakjes dan tot aan de rand, zodat de oplossing ook de deksels raken. Spoel de bakjes wel héél goed na.

Tip 5: olijfolie
Olijfolie is niet alleen lekker om in te bakken, of te gebruiken door een salade. Het is ook nog eens een goede manier om aanslag te verwijderen én bevindt zich waarschijnlijk ook in jouw keukenkast. Een scheutje olijfolie en een stukje keukenpapier verrichten namelijk wonderen. Je veegt hiermee vaak zo de rode vlekken in een opbergbakje weg. Ideaal toch?

Tip 6: zonnen maar!
Nog geen succes met bovenstaande tips? Zet de opbergbakjes dan voor enige tijd in de zon. Je moet er wel wat geduld voor hebben, maar hierdoor zullen de kleuren verbleken. Pas wel op dat je de bakjes bij hitte niet te lang blijven staan en daardoor vervormen. 

Voorkomen is beter dan genezen
Nu je opbergbakjes weer schoon zijn, is het beter om verdere verkleuring geen kans te geven. Laat daarom rode sauzen eerst goed afkoelen voordat je ze in een bakje schept. Of spray de bakjes van tevoren in met een anti-aanbakmiddel. Gebruik daarnaast ook geen schuursponsjes bij het reinigen van de opbergbakjes. Deze beschadigen namelijk de bovenste laag van het plastic. Hoe doorlaatbaarder de laag wordt, hoe minder goed het nog schoon te krijgen is. Wanneer je hierop let, heb je een stuk minder last van aanslag en bespaar je jezelf veel tijd en moeite. Voorkomen is beter dan genezen, toch? Superkeukens heeft naast deze handige tips, ook ultieme tips om jouw houten keukenaccessoires en -gerei te onderhouden! Last van kalk in je keuken? Ook hiervoor heeft Superkeukens handige tips om kalkaanslag te verminderen.