Kalk in de keuken? Zo verminder je kalkaanslag!

Heb je net alles ontkalkt, kan je alweer beginnen. Kalkaanslag komt sneller terug dan ons lief is, dus ben je benieuwd hoe je dit vermindert? Wij hebben verschillende tips voor je verzameld die je helpen bij het langer schoonhouden van je keuken en je apparaten

De waterkoker 

Theewater met een kalksmaak vindt niemand lekker, dus wij hebben de ultieme tip voor het ontkalken van je waterkoker. Zeg maar dag tegen die thee met kalk! 


Pers twee citroenen uit boven de waterkoker. Vul deze vervolgens aan tot waar de kalkaanslag zich bevindt en zet de waterkoker aan. Laat het water koken en laat voor het beste resultaat het liefst nog even doorkoken.  

Natuursteen  

Heb jij een prachtig natuurstenen blad op je keuken liggen? Deze vraagt om een speciale manier van ontkalken. Natuursteen is zelf namelijk ook kalkhoudend en hierdoor is het verwijderen van kalkaanslag een techniek op zich.  


Een schoonmaakmiddel voor je natuurstenen aanrechtblad op basis van zuren blijft doorwerken, ook nadat de kalkaanslag is verwijderd. Op deze manier wordt het blad aangetast en verliest het zijn glans en kleur. De enige manier om een natuurstenen blad te ontdoen van kalkaanslag is dan ook door gebruik te maken van een zuurvrije grondreiniger. Door de lage pH-waarde (oftewel zuurgraad) tast dit product je natuursteen niet aan en blijft het zijn prachtige glans behouden.  

De kraan  

Wordt de kraan geteisterd door kalkaanslag? Dan zit er maar één ding op: schroef de kraan los en laat de onderdelen een nachtje weken in een bakje schoonmaakazijn. Lukt het niet om de kraan los te krijgen? Vul dan een zakje met schoonmaakazijn en bevestig deze om de kraan heen, zodat de kop van de kraan in de azijn hangt.  

Onzichtbare plaatsen 

Kalk vestigt zich niet alleen op zichtbare plaatsen zoals in de waterkoker, op de tegels of aan de kraan. Juist op de onzichtbare plaatsen, waar je dus niet bij kunt, is er een overvloed aan kalkaanslag. Zo bevindt zich kalkaanslag aan de binnenkant van waterleidingen, kranen, verwarmingsbuizen en bijvoorbeeld de kokendwaterkraan

Doordat het niet mogelijk is deze kalkaanslag met de hand te behandelen, zijn er weinig oplossingen voor te noemen. Een waterontharder is hiervoor de beste en meest effectieve oplossing. Deze tool zorgt ervoor dat calcium en magnesium uit het water worden onttrokken, waardoor er én minder kalk in je drinkwater terecht komt én er minder kalkaanslag aan de binnenkant van je leidingen en kranen terecht komt. Zo blijft alles langer goed en smaakt je water lekkerder.