Hoe onderhoud je je houten keukenaccessoires?

Houten keukenaccessoires zijn een stijlvolle keuze in de keuken. Ze stralen een rustieke charme uit, passen bij elke inrichting én zijn veelzijdig in gebruik. Denk aan kookgerei, maar zeker ook aan prachtige houten snij- en borrelplanken. Maar hoe onderhoud je ze? Hoe blijven ze er mooi uitzien én blijven ze schoon en hygiënisch na elk gebruik?

Als er één item is waarvan je er nooit te veel in je keuken kunt hebben, dan zijn het snijplanken. Vaak doen ze ook nog dienst als borrelplank of serveerplank. Want, wat is er nu gezelliger dan een grote goedgevulde borrelplank! Maar dat lekker smeuïge druipkaasje laat flinke vetvlekken achter. En wat dacht je van houten keukengerei. Eén keer roeren met een houten lepel in de pastasaus, en je pollepels verkleuren… Superkeukens geeft je de ultieme tips om je houten keukenaccessoires en -gerei te onderhouden!

Houten keukengerei: pollepels, spatels en slacouvert

Kleurrijke etenswaren zoals tomatensaus, kerrie of bietjes kunnen soms vlekken maken op je houten keukengerei. Eén manier om dit soort vlekken te verwijderen is om het voorwerp meteen af te wassen met heet water en zeep. Voor agressievere vlekken gebruik je de citroen-zout methode. (Hierover later meer!) Soms gaan die vervelende vlekken er gewoon niet uit. Maar wees gerust, zolang je de juiste schoonmaaktechnieken toepast en ze goed droogt, zijn de vlekken geen bron van bacteriën en niet schadelijk voor de gezondheid. Na verloop van tijd en door je keukengerei voortdurend te reinigen, zullen veel vlekken vanzelf vervagen.

Houten snij- en borrelplanken

Hoewel de afwasmachine ideaal is voor het schoonmaken en ontsmetten van de meeste dingen in je keuken, mag een houten plank nooit in de afwasmachine. Water kan er namelijk voor zorgen dat de plank barst of kromtrekt. Die kleine scheurtjes worden vervolgens een broedplaats voor bacteriën. Gelukkig is het schoonmaken van een houten plank gemakkelijk met de hand te doen. Bijvoorbeeld met:

  • Afwasmiddel
    Spoel de plank af met heet water en schrob met een spons of borstel met afwasmiddel de plank schoon. Zorg ervoor dat je beide kanten van de plank goed schoonmaakt en schrobt. Zelfs als je maar één kant hebt gebruikt. Spoel de plank nogmaals af met water en droog af met een schone theedoek.
  • Azijn
    Als je liever een product zonder chemicaliën gebruikt, meng dan één deel natuurazijn met vier delen water en laat de plank hier een paar minuten in weken. Spoel daarna af met water en droog goed af. Waar je je houten plank ook in laat weken, het is belangrijk dat je dit niet langer dan een paar minuten doet. Zo voorkom je dat het hout kromtrekt of barst.
  • Citroen en zout
    Elke maand een goede schoonmaakbeurt met citroen en zout is een goede manier om houten planken te onderhouden. Bestrooi de plank eerst met grof zeezout. Met een gehalveerde citroen schrob je - met de vlezige kant naar beneden - het zout over beide kanten van de plank. Laat de oplossing van zout en citroen ongeveer vijf minuten intrekken. Maak de plank ten slotte schoon met een spons, spoel af en droog.

Tip:

Om barsten, uitdroging en kromtrekken van de houten plank te voorkomen, kun je de plank het beste eens per maand oliën. Maak de plank eerst zorgvuldig schoon en wrijf daarna in met een olie die speciaal voor houten producten is ontwikkeld. Breng een dun laagje aan op het hele oppervlak, voor- en achterkant, en ook de zijkanten. Met een zachte doek of een stuk keukenpapier wrijf je de olie in cirkelvormige bewegingen in de houten plank. Laat de olie vervolgens een paar uur of zelfs een nacht intrekken.