De keuken van
Bas & Jacky

  • Stijlvolle (schier)eilandkeuken
  • Kasten van matzwart melamine
  • Keramieken keukenblad

Stijlvolle (schier)eilandkeuken in matzwart en diepbruine tinten

“Het is héél fijn thuiskomen in deze keuken!”

Bij een nieuw huis hoort een nieuwe keuken. Toen Bas van Middelaar en zijn vriendin Jacky Wessels in december 2020 een nieuw huis in Hoogland kochten, was er werk aan de winkel. Begin 2021 ontvingen ze de sleutel en dit was tevens het startsein van de verbouwing én het oriëntatieproces van een nieuwe keuken. Deze keuken creëerden ze samen met een binnenhuisarchitect en keukenadviseur Romano van Superkeukens Amersfoort. Hoe dat in zijn werk ging? Bas en Jacky vertellen je er graag meer over!

Garage make-over

“De keuken in ons nieuwe huis zat van origine aan de voorkant, uitkijkend op straat net zoals bij de overige huizen in de wijk. Al snel besloten we dat wij de keuken op een andere plek in de woning wilden. En zodra ik de oude garage binnenliep, die uitkijkt op de tuin met een prachtige boom en een rustig uitzicht, wist ik: hier komt de keuken!” Aldus Jacky. Op de plek waar de keuken van origine zat maakten Bas en Jacky een werkkamer. “Het hele huis oogt zoveel ruimer, sinds we besloten hebben de keuken te verplaatsen naar de garage!”

Oriënteren

Zodra het stel wist waar ze de keuken zouden plaatsen, kon het oriënteren en ontwerpen beginnen! Tijdens de bezoeken aan diverse keukenzaken voelden Bas en Jacky niet overal een klik. Waar de ene zaak te veel aanvoelde als een ‘Plug & Play concept’, was bij een ander de prijs juist veel te hoog. Uiteindelijk zijn ze op pad gegaan naar Amersfoort, en getipt door de ouders van Bas, kwamen ze uit bij Superkeukens.

Duizelig van de verbouwing

Bij Superkeukens Amersfoort werden Bas en Jacky geholpen door keukenadviseur Romano. “Hij heeft ons echt zo goed geadviseerd, vooral met de technische dingetjes, het uitlijnen, en het tot op de centimeter meedenken. Dat was ontzettend fijn!” Daarnaast verliep het hele proces lekker vlot. Jacky vertelt: “Af een toe werden we wel een beetje duizelig van de verbouwing. Je moet steeds met een plattegrond kijken en jezelf afvragen wat een goede keuze is en hoe gaat het werken en passen.” Bas: “Uiteindelijk hebben we een binnenhuisarchitect in de arm genomen om zo een duidelijke richting uit te stippelen, en met deze tekeningen hielp Romano ons weer verder met het ontwerpen van de keuken.”

Het zoeken naar balans

Jacky: “Romano heeft ons hier heel goed in meegeholpen. Voornamelijk met het zoeken naar balans: wat is het budget, en wat is er mogelijk binnen dit strakke budget zonder daarin concessies te doen aan smaak, stijl of kwaliteit. Wij wilden namelijk geen standaard witte keuken met zwart werkblad. Wij gingen voor sfeer en warmte.” Al redelijk snel werd in grote lijnen de knoop doorgehakt. Zo werd er gekozen voor een keukenblad van keramiek in een warme bruintint. Een kleur die prachtig terugkomt in de achterwand van de koffiecorner, maar ook subtiel in de houten details op de bovenkant van de keukenladen. De keukenkasten en -laden zijn van mat zwart melamine en zowel greeploos als met greepjes, waar nodig – zoals bijvoorbeeld bij de zware ingebouwde koelkastdeur.

Greepjes, looproutes en draairichtingen

Bas: “Het uitzoeken van onze keuken was een heel proces; we zijn drie keer naar Superkeukens geweest voor ontwerpsessies van gemiddeld twee uur. Er zijn zoveel keuzes te maken tijdens het proces! Wat is logisch, waar wil je een greepje, waar niet, waar komt een lade, hoe moet de draairichting van de keukenkastjes zijn en wat is de looproute? Romano dacht aan alles en maakte het hele proces overzichtelijk. Ook adviseerde hij ons over de plaatsing van de afzuigkap boven de inductie kookplaat; deze werd subtiel weggewerkt in een verlaagd plafond, voorzien van mooie lichtspotjes.”

Bewust kiezen, zonder concessies

Qua apparatuur hebben Bas en Jacky een aantal bewuste keuzes gemaakt. Zo is de oven van het merk: Etna. “Een iets lager prijssegment dan bijvoorbeeld Siemens, maar doet het hartstikke goed!” Aldus Jacky. De zwarte look combineert prachtig met de rest van de keuken. Nog zo’n goede combi is de matzwarte Quooker kokendwaterkraan en de spoelbak. Deze zorgvuldig gekozen details maken van de keuken één geheel. Stijlvol, en toch exact binnen budget.

De ultieme woonkeuken

De speelse houten keukenbank is een gezellig zitje geworden dat grenst aan de eettafel. Net zoals het nisje met het daarin het koffiezetapparaat. Romano adviseerde daar dezelfde achterwand als de houten details boven op de lades. Net als het spotje erboven, wat het nisje extra goed uitlicht. Maar toppunt van gezelligheid is toch wel het barretje met aan dezelfde kant de borrelkoelkast gevuld met bier! Al met al maken deze knusse plekjes van deze keuken de perfecte plek om heerlijk te koken, borrelen, relaxen en om vrienden te ontvangen. “Het is zoveel meer dan alleen een plek voor het ontbijt en het avondeten. Het is een echte woonkeuken geworden, waarin het héél fijn thuiskomen is!”

De beoordeling van
De beoordeling van Bas & Jacky

8.7

