De keuken van
Familie van Ditmarsch

  • Kookeiland
  • Afzuigkap in plafond
  • Betonlook aanrechtblad

Licht en ruimte in de keuken

"Heel blij met ons kookeiland!"

Een eilandkeuken, of juist niet? Dat was de vraag die de familie Van Ditmarsch uit Houten zich stelde, toen de zestien jaar oude keuken aan vervanging toe was. Samen met een interieurstylist werd een ontwerp gemaakt waarin een glazen wand voor extra licht zorgt en de slimme plaatsing van de eilandkeuken een ruimtelijk effect geeft. 
 

Keuken afmetingen

Maten zoals opgesteld

Vrijheid om te wijzigen in het ontwerp

De eilandkeuken waarvan het gezin droomde, vonden ze bij Superkeukens Utrecht. Sandra van Ditmarsch: “We waren al bij andere keukenzaken geweest, maar daar vonden we de verkooptechnieken behoorlijk opdringerig. Bovendien hadden we bij het onderhandelen over de prijs het idee dat we hoe dan ook te veel zouden betalen. Bij Superkeukens Utrecht namen ze echt de tijd voor ons, was de prijs transparant en hadden we alle vrijheid om nog dingen in het ontwerp te wijzigen. Zo hadden we de combimagnetron eerst in de hoge kast in de hoek getekend, maar die wilden we toch liever niet in het zicht hebben. Daarom hebben we die uiteindelijk toch in het eiland verwerkt. Op de plaats van de combimagnetron is uiteindelijk een handige apothekerskast geplaatst. Dit soort veranderingen bedenk je tijdens het ontwerpproces en dan is het fijn als je dat nog kunt veranderen. Daar is bij Superkeukens gelukkig alle ruimte voor.” 

Afzuiging in plafond

Met de lichte, ruimtelijke uitstraling van de keuken, zou het zonde zijn om de zichtlijn te onderbreken met een afzuigkap. “Daar heeft Superkeukens Veenendaal, en vooral de technisch expert, heel goed met ons in meegedacht. Door de afzuiginstallatie in het plafond te verwerken, het plafond deels te verlagen en in dat verlaagde deel ook spotjes te verwerken, hebben we op een mooie manier de afvoerbuis van de afzuiginstallatie kunnen wegwerken. Bovendien hangt er nu geen afzuigkap in het zicht. Ideaal dus.”

Service

In de keuken zit een grote koelkast. “Dat is wel een grappig verhaal. We wilden eigenlijk een koel-vriescombinatie met onderin een vriezer met drie laden. Maar door een vergissing is er een andere koelkast geleverd, zonder vriesgedeelte. Toen we dat zagen, dachten we eigenlijk meteen: laten we het eens proberen, in plaats van het apparaat terug te sturen. Want misschien is het wel heel handig. Superkeukens Utrecht stelde voor dat we de koelkast in gebruik zouden nemen, met de mogelijkheid om deze probleemloos te ruilen als het niet zou bevallen. En wat bleek? De extra dranklades in het onderste gedeelte zijn ideaal. We hebben nu dus een losse vriezer in de schuur staan. Dat gaat prima, want zo vaak heb je eigenlijk niet iets uit de vriezer nodig. Wat begon als een foutje is dus uiteindelijk heel goed uitgepakt.”

Praktische keuzes

Met een gezin van vier personen vond Sandra het belangrijk om praktische keuzes te maken. “We wilden een betonlook aanrechtblad en dan kun je kiezen tussen composiet of kunststof. Het is hoogwaardig kunststof geworden en daar ben ik heel tevreden over. Het is krasbestendig materiaal en supermakkelijk schoon te maken. Ook met de kleine greepjes aan de kastjes ben ik blij. We hadden aanvankelijk onze zinnen gezet op een greeploze keuken, maar je bent dan continu tegen de frontjes aan het duwen en die hoekjes moet je steeds weer schoonmaken. Deze handgreepjes zijn mooi én praktisch.”

Gezelligheid in de keuken

“Nadat de keuken eenmaal geplaatst was, moesten we even wennen aan het feit dat er geen bovenkastjes meer waren. We moeten nu immers steeds bukken om iets te pakken. Maar dat wende heel snel en nu genieten we elke dag van onze mooie keuken en de ruimtelijkheid die hij uitstraalt. We zijn vooral erg blij met het eiland. Tijdens feestjes en verjaardagen staat iedereen er omheen. Dat brengt echt gezelligheid in de keuken.”

De beoordeling van
Fam. van Ditmarsch

9.3

