Keukenspoelbakken bij Superkeukens

Onmisbaar in de keuken is de spoelbak, ook wel wastafel of gootsteen genoemd. In de spoelbak kan je vuile vaat afwassen, kan je groenten wassen en kan je je glas vullen met water. Er zijn tal van mogelijkheden als het op spoelbakken aankomt. Zo kan je het materiaal, de vorm, de uitvoering en de kleur kiezen. Bekijk hier de wastafels en spoelbakken van Superkeukens en maak jouw keuze! 

Materialen voor spoelbakken

Momenteel wordt het merendeel van de verkochte spoelbakken gemaakt van staal, meestal RVS. Een groot voordeel van een RVS keukenspoelbak is het vrijwel onderhoudsvrije gebruik ervan en het feit dat dit materiaal zeer hygiënisch is. Ook kent deze bijna geen rechte hoeken door de productietechniek, dit houdt in dat er ook geen restjes kunnen blijven hangen in de hoeken wat wel zo fijn is.

Een ander materiaal voor de keukenspoelbak is natuursteen wat meestal gedaan wordt bij een gelijksoortig werkblad om zodoende een eenheid te vormen. Dit is al een stuk onderhoudsgevoeliger en duurder dan een RVS spoelbak. Emaille of porselein wordt ook nog wel eens gebruikt, met name in landelijke keukens en nostalgische keukens in combinatie met een houten werkblad.

Opbouw, inbouw of onderbouw

Een groot deel van de keukenspoelbakken die worden verkocht wordt ingebouwd, dat wil zeggen dat er een randje in het werkblad wordt gefreesd waarin de rand van de spoelbak komt te liggen. Hierdoor is het oppervlak vlak en kan je gemakkelijker water of klein afval in de spoelbak vegen. Als de spoelbak niet wordt ingefreesd dan heet het opbouw. Met name bij spaanplaat werkbladen is infrezen niet mogelijk omdat de vezels te groot zijn, dan worden spoelbakken opgebouwd. Dit is wel goedkoper omdat er een bewerking minder in gaat zitten.

Enkele, dubbele of anderhalve keukenspoelbak

De meeste spoelbakken worden in anderhalve of hele uitvoering geleverd. Het spreekt voor zich dat de anderhalve een volledige (enkele) spoelbak is met een klein bakje erlangs op ongeveer de halve breedte en een derde van de diepte. Hierin kan je snijresten of een vaatdoek/spons kwijt.
De dubbele keukenspoelbak is een stuk breder. Zeer praktisch bij het ontbreken van een vaatwasser of tijdens schoonmaken van het huis, maar je moet er wel de ruimte voor hebben. Het heeft directe invloed op de keukeninrichting want het neemt een hoop ruimte weg van je keukenblad en daarmee ook werkruimte, en ook de opbergruimte onder het spoelgedeelte wordt een stuk minder.
 

Materialen voor spoelbakken

Momenteel wordt het merendeel van de verkochte keuken spoelbakken gemaakt van staal. Hierbij gaat het meestal om RVS. Een groot voordeel van een RVS keuken spoelbak is het vrijwel onderhoudsvrije gebruik ervan en het feit dat dit materiaal zeer hygiënisch is. Ook kent deze bijna geen rechte hoeken door de productietechniek. Dit houdt in dat er ook geen resten kunnen blijven hangen in de hoeken wat wel zo hygiënisch is.

Een ander materiaal voor de keuken wasbak is natuursteen wat meestal gedaan wordt bij een gelijksoortig werkblad om zodoende een eenheid te vormen tussen het aanrecht en de spoelbak. Natuursteen is al een stuk onderhoudsgevoeliger en duurder dan een RVS wasbak. Emaille of porselein wordt ook nog wel eens gebruikt, met name in landelijke keukens en nostalgische keukens in combinatie met een houten werkblad.