Kruidentuin op je vensterbank

Bijna ieder gerecht wordt nóg lekkerder met verse kruiden. Koop jij vaak een plantje bij de supermarkt en vind je het zonde dat deze zo snel verpieteren? En lijkt het je leuk om je eigen groente te kweken? Zet je groene vingers vandaag nog aan het werk. Dan geniet dit voorjaar en de hele zomer van verse kruiden en groenten uit je eigen vensterbank of tuin!

Kruiden kweken in de keuken

Kruiden houden van een zonnige omgeving. De vensterbank is dus een ideaal plekje in de keuken! Je kunt zelf bepalen of je zaadjes gaat zaaien, of bij het tuincentrum kleine plantjes koopt. Kruiden die het bijna altijd en overal goed doen zijn bijvoorbeeld tuinkers, peterselie en basilicum. Bieslook is ook een aanrader. Niet alleen lekker in veel gerechten, maar ook mooi vanwege de paarse bloemetjes die deze plant krijgt. 

Groenten zaaien

Sommige groenten kun je direct in de moestuin zaaien, zoals spruitjes. Andere planten doen het beter wanneer je ze eerst binnen laat ontkiemen en opkweekt. Later in het voorjaar kunnen ze dan in de volle grond om uit te groeien tot volwassen planten. Zaadjes die het goed doen in de vensterbank zijn bijvoorbeeld andijvie, aubergine, komkommer, paprika en broccoli. Die kun je natuurlijk in gewone potjes planten, maar er zijn ook speciale turfpotjes te koop. Handig, want daarmee kun je de planten straks met potje en al in de grond zetten en weet je zeker dat de wortels niet beschadigen. 

Kruidenplanten uit de supermarkt

Vind je de kruidenplantjes uit de supermarkt toch wel handig, omdat je eigen kruidentuintje bijvoorbeeld nog wat klein is? Ook van deze plantjes kun je langer plezier hebben. Verdeel de plant in twee of drie delen en zet ze buiten in de volle grond, of in een bloempot. Deze aparte delen groeien afzonderlijk van elkaar verder, zodat die ene munt- of oreganoplant jou heel wat lekkere kruiden oplevert!