Een goed en gezond ontbijt voor jouw kids

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zeker voor opgroeiende kinderen. Maar wat is nu een gezond ontbijt? Superkeukens helpt je graag verder met deze vraag en geeft je tips voor een goede en gezonde start van de dag. Zo kunnen je kids vol energie hun dag door!

Er zijn natuurlijk veel smakelijke en uitgebreide ontbijtrecepten op internet te vinden. Toch hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn om een voedzaam en lekker ontbijt klaar te maken. Volgens het Voedingscentrum staat brood gewoon op één. Natuurlijk komt niet al het brood in aanmerking, maar is vooral volkorenbrood en bruinbrood de beste keuze. Het zit vol vezels, waardoor het goed is voor de spijsvertering en darmwerking van je kinderen. In een leeftijd tot 3 jaar zijn twee à drie sneetjes voldoende, van 4 tot 8 jaar twee tot vier en van 9 tot 13 jaar vier tot zes boterhammen per dag voldoende.
 

Wat mag er op de boterham?

Een boterham met als basis halvarine of margarine uit een kuipje is een goed begin. Toch zijn andere smeersels als smeerkaas (20+ of 30+), cottage cheese, light zuivelspread, notenpasta, pindakaas van 100% pinda’s of hummus ook een goed idee. Hierin zou je nog kunnen variëren met af en toe een salade, appelstroop, halvajam en honing. Als beleg kun je het volgende altijd pakken: (geiten)kaas (20+ of 30+), ei, vis, groente en fruit. Vleeswaren als kipfilet, magere knakworst of ham en vruchtenhagel en hagelslag mogen ook.
 

Ontbijten was nog nooit zo lekker!

Met een beker (halfvolle of magere) melk of een glas water maak je het gezonde ontbijt af. Heeft je kind geen zin in brood? Knäckebröd, havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout of toegevoegde suiker of ongezoete yoghurt kan ook. Wil je toch een zoete smaak? Fruit is een goede vervanger. Succes met het goede en gezonde ontbijt van je kids!
 

Wil je weten wat je je kinderen mee kan geven voor de lunch? Lees dan onze eerder verschenen blog over lekkere en gezonde broodtrommelrecepten!