Breng warmte in je keuken: hoe creëer je het perfecte lichtplan?

Verlichting, het is en blijft voor veel mensen lastig. Je wil een gezellige sfeer creëren, genoeg zien, maar er ook geen lichtparade van maken. Wij hebben verschillende tips op een rijtje gezet om tot een perfect lichtplan te komen en daarmee warmte in je keuken te brengen. 

Om te beginnen met een lichtplan maak je eerst een plattegrond van je keuken. Mocht je bouwtekeningen hebben van je huis, dan kan je deze hiervoor gebruiken. Heb je deze niet, dan teken je gemakkelijk zelf een plattegrond. Zorg er wel voor dat deze op maat is. Geef op de plattegrond aan waar het daglicht binnenkomt, waar je lichtpunten nodig hebt en wat voor effect dit licht moet hebben op de sfeer in jouw keuken. 

Plattegrond klaar, beginnen maar! 

Is het jou helemaal duidelijk waar de lichtpunten nodig zijn en wat voor soort licht je wilt? Dan is het tijd om te gaan beginnen met uitwerken van het plan. Ga per lichtsoort te werk. Hieronder de drie belangrijkste lichtsoorten op een rij: 

Basisverlichting 

De belangrijkste verlichting in de keuken is de basisverlichting. Dit lichtpunt zorgt ervoor dat de hele keuken verlicht is. Deze verlichting is vaak ook degene die aangesloten zit op de hoofdschakelaar en is daarmee dus de lamp die je het eerste aan doet als je de keuken binnenkomt. Vaak wordt ervoor gekozen deze verlichting aan het plafond te bevestigen, zodat het licht de hele keuken bereikt.  

Functionele verlichting  

Boven het aanrechtblad – en dan voornamelijk op de plaatsen waar je snijdt en kookt – heb je functionele verlichting nodig. Zo kan je zien wat je doet. Kies bijvoorbeeld voor spotjes die je onder je keukenkastjes monteert. Wie niet van spotjes houdt, kan ook kiezen voor wandlampen die je aan de muur bevestigt. Tip: kies voor lampen met een dichte kap, want bij het kookgedeelte van je aanrecht komt de lamp in aanraking met vet en vuil. Dit scheelt je een hoop poetswerk.  

Sfeerverlichting 

Om je lichtplan compleet te maken, heb je één of meerdere sfeerlampen nodig. Hierbij is indirect licht het fijnst, doordat het puur bedoeld is als extra licht om de sfeer erin te brengen. Vaak wordt hierbij gekozen voor een blikvanger, zoals een bijzondere kap of een lichtpunt bestaande uit verschillende bollen. Stem deze verlichting ook echt af op de ruimte. In een vierkante keuken kies je voor één eyecatcher, terwijl je in een diepere ruimte kiest voor meerdere lampen naast elkaar.  

Special effects  

Voor wie houdt van net dat beetje extra hebben we nog een aantal leuke tips. Er worden tegenwoordig steeds meer keukenapparaten uitgevoerd met sfeerverlichting. Denk bijvoorbeeld aan afzuigkappen en vaatwassers met een lichtpunt erin. Hierop kan je vaak ook nog de kleur en intensiteit van het licht aanpassen naar jouw voorkeuren. Kies voor lampen die je met een app kan verstellen van kleur en felheid, om de sfeer in je keuken te allen tijde te kunnen regelen. Vaak kan je in deze apps zelfs bepaalde profielen creëren, zodat je met één druk op de knop de verlichting voor overdag schakelt naar avondverlichting.  

Verlichtingsadvies van Superkeukens 

Heb je hulp nodig bij het bepalen van een lichtplan in de keuken? De adviseurs van Superkeukens denken graag met jou mee! Zij hebben veel ervaring in het ontwerpen van een keuken waar basisverlichting, functionele verlichting én sfeerverlichting samenkomen. Maak een afspraak bij één van onze Superkeukens-showrooms en laat je voorlichten!