De veelzijdige magnetron: een onmisbaar keukenapparaat voor snel en efficiënt verwarmen

In vrijwel elke nieuwe keuken wordt tegenwoordig een magnetron verkocht. Hoewel dit meestal een combimagnetron is, heeft ook de gewone magnetron nog een grote groep fans. Met name als er meerdere oventypes in een keuken worden geplaatst, zoals een combi oven of heteluchtoven. Naast de inbouwmagnetron is er ook nog de vrijstaande magnetron oven die op het keukenblad wordt geplaatst. De magnetronoven wordt met name gebruikt voor ontdooien van diepgevroren etenswaren of het opwarmen van kant en klare maaltijden of restjes.

Hoe werkt de magnetron?

De werking van een magnetronoven is gebaseerd op microgolven. De oven heet ook niet voor niets een microwave in Engeland, een Mikrowellen in Duitsland en een micro ondes in Frankrijk. Deze microgolven brengen de watermoleculen in het eten in beweging en door deze beweging stijgt de temperatuur van het voedsel. Hoe meer water moleculen, hoe langer het duurt om te verwarmen. IJzer mag niet in de magnetron omdat dit vonken geeft en uiteindelijk ook de magnetron zal beschadigen.

Je hebt de inbouw magnetron die zoals alle inbouwapparatuur iets duurder is dan gewone magnetrons voor op het keukenblad. De vormgeving van de magnetrons en ook andere inbouwapparatuur wordt steeds meer in één lijn gebracht waardoor ze als het ware één geheel in de keuken vormen.
 

Hoe bedien je de magnetron?

Een magnetron is eenvoudig te bedienen doordat je in feite alleen te maken hebt met een vermogenknop en een tijdknop. Wat wel verbeterd is dat er een aantal standaard programma’s in de huidige magnetron zitten waarbij je het soort eten en de hoeveelheid ingeeft voor het ontdooien. De magnetron doet vervolgens de rest. 

 

Minder bekende maar handige functies van een magnetron

Door een beetje water op een stapel borden te doen en ze vervolgens in de magnetron te zetten, kan je de borden snel op temperatuur brengen. Daarna kan je het eten op de voorverwarmde borden scheppen, het zal dan niet zo snel afkoelen. Dit is lekkerder en oogt en voelt luxer!

Als je heel snel een beetje kokend water nodig hebt voor soep of thee, is de magnetron een uitkomst. Pas wel op dat je jezelf niet verbrandt als je het glas of de beker eruit pakt. Als je een plastic lepeltje of iets dergelijks in het glas zet voorkom je dat het water ineens overkookt als je het uit de magnetron haalt. Je ziet namelijk niet altijd of het water al kookt in de magnetron, omdat de hitte niet van onderen komt zoals bij een waterkoker of een pannetje op het vuur.