Advies over de ideale keukeninrichting

Tijdens het gesprek met de keukenadviseur wordt de vrijstaande keuken of inbouw keuken ontworpen van A tot Z. De keukenmeubelen worden gekozen, het keukenfront, de keukenapparatuur, het aanrechtblad. En naast de wat grotere zaken als kasten en blad, zijn ook de kleine aspecten van de keukeninrichting belangrijk om het plaatje van de nieuwe keuken compleet te maken. Denk aan kraan en spoelbak, inbouw afvalemmer, keuken achterwand en de keukenverlichting.

Kraan en spoelbak

De spoelbak en kraan wordt veel gebruikt. Keukens worden tegenwoordig vrijwel standaard uitgerust met een vaatwasser, dus voor de afwas wordt de spoelbak steeds minder gebruikt. Maar zaken als wassen van de handen, of schoonmaken van groente blijven aanwezig. De spoelbak en kraan blijven hierdoor altijd eenbelangrijk onderdeel van de keukeninrichting.

Op het gebied van spoelbakken heb je de keus uit een ronde of vierkante spoelbak en of je een enkele, anderhalve of dubbele spoelbak neemt. Meestal is de spoelbak van RVS gemaakt, maar in een landelijke keuken of nostalgische keuken staat bijvoorbeeld een porseleinen spoelbak erg mooi.

Wat betreft de kraan is volop keus. Van een eengreepsmengkraan tot een nostalgische kraan met standaard draaiknoppen voor te mengen. Er zijn tientallen verschillende kranen die ook te bekijken zijn in de keukenwinkel.
 

Inbouwafvalemmer

De meeste huishoudens hebben een grote afvalbak en groenafvalbak apart in de keuken staan. Het nadeel hieraan is dat deze veel ruimte in beslag nemen en dat bij grote bakken snel nare luchtjes ontstaan. Op het gebied van keukeninrichting is er daarom de inbouw afvalemmer. Een inbouw afvalemmer kan geplaatst worden in een keukenkast en deze schuift naar buiten toe als het deurtje wordt geopend, of kan handmatig naar buiten worden geschoven. Ook kunnen een of meerdere afvalbakjes in een ladenblok geplaatst worden. Met meerdere bakjes scheid je eenvoudig jouw afval en ze kunnen zo uit de kast of lade gehaald worden om te legen in de container.
 

Verlichting

Verlichting dient ter gebruikersgemak, maar creëert ook sfeer in de keuken. Een keukeninrichting is niet volledig zonder TL, halogeen wandspots of speciale LED verlichting. Allerlei keukenverlichting is mogelijk bij Superkeukens en een en ander wordt compleet geleverd, samen met schakelaars en trafo's.

Keukenachterwand

De achterwand van de keuken hoort bij de keukeninrichting. Vroeger was het normaal om daar tegels te plaatsen en dat is nog steeds een mooie oplossing. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook andere mogelijkheden om de muur te bedekken met een mooi uiterlijk. Panelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ook kan de wand bedekt worden met een natuurstenen plaat.