Recepten met avocado voor iedereen

De avocado: de van oorsprong Midden-Amerikaanse vrucht heeft evenveel tegenstanders als aanhangers. Bij Superkeukens behoren wij tot die laatste categorie. En om jou ook te overtuigen van zijn veelzijdigheid en smaak, hebben we een aantal recepten opgezocht waarin deze advocaatpeer de hoofdrol of een mooie bijrol speelt. Koken maar!

De rijpheid van de avocado is vaak een doorn in het oog: het ene moment was ‘ie nog keihard, het volgende moment is ‘ie overrijp. Het makkelijkste om na te gaan of een avocado klaar is om gegeten te worden, is door het kleine pitje aan de bovenkant er een beetje af te halen. Als de kleur eronder lichtgroen is, zit je goed! Ook kan het helpen er zachtjes in te knijpen: als ‘ie hard is, niet eten! Voor het schillen snijd je hem rondom de pit open, draai de twee helften in tegengestelde richting van elkaar, lepel de pit eruit en gebruik dezelfde lepel om het vruchtvlees eruit te halen.

Recepten met avocadostukken

Als je makkelijk wat reepjes of stukken avocado ergens doorheen wil doen, snijd je na het ontpitten alvast de reepjes. Als je het vruchtvlees er vervolgens uitschept, heb je keurig gesneden stukken zonder er een bende van te hebben gemaakt. Je kunt hem vervolgens door een salade doen. Op die manier is het een lekkere tegenhanger van een zurige dressing. Maar een salade is een makkelijke uitweg voor deze vrucht. Ook in combinatie met warme gerechten kan hij echt wel uitblinken, bijvoorbeeld door je pasta, zeker in combinatie met vis. En een combi die je veel ziet, is in Mexicaanse gerechten.

Geplette avocado

Natuurlijk heb je wel eens nacho’s in een bakje groene saus geduwd, beter bekend als guacamole, beter bekend als geplette avocado. Maar er zijn meerdere gerechten waarin je dit kunt verwerken. Wat dacht je van heuse avocadosoep? In combinatie met rivierkreeftjes een heerlijk voorgerecht! En als je de soep koud laat worden en er wat tomatenblokjes overheen strooit, heb je een gazpacho. Natuurlijk kun je het ook in de blender gooien met wat fruit voor een heerlijk gezonde smoothie. En voor de zoetekauwen onder ons: chocola en avocado zijn voor elkaar gemaakt! Van mousse tot taartvulling: deze twee ingrediënten complementeren elkaar. Dus pak die avocado’s mee en experimenteer er op los!