Recept voor Brabantse worstenbroodjes

Het carnavalsfeest barst bijna weer los! Het worstenbroodje is onlosmakelijk verbonden aan dit feest der zotten. Zelf Brabants worstenbrood maken? Bekijk het recept van Superkeukens en ga aan de slag! 

Officieel is het vanaf zondag 11 februari carnaval, maar in de meeste plaatsen wordt er vanaf vrijdag 9 februari al volop carnaval gevierd. Men gaat verkleed de straat op, er zijn optochten met praalwagens en in de cafés wordt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat feest gevierd. De meeste carnavalsvierders hebben tijdens dit volksfeest behoefte aan een goede bodem, en daarom zorgen ze voor stevige maaltijden. 
 

Hartig broodje van witbrooddeeg

Voor de meeste carnavalsvierders is het worstenbroodje onlosmakelijk met carnaval verbonden. Het worstenbroodje komt uit Noord-Brabant en bestaat uit een hartig broodje van witbrooddeeg. Dit Brabantse worstenbroodje is zo geliefd, dat het in 2016 zelfs een plekje op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed heeft gekregen. Worstenbrood is niet te verwarren met saucijzenbrood: het saucijzenbroodje is namelijk gemaakt van bladerdeeg. 

Wil je zelf Brabants worstenbrood maken? Bekijk hieronder een recept, afkomstig van receptenwebsite Okoko Recepten. Eet smakelijk! 
 

Ingrediënten voor 12 worstenbroodjes

•    500 gram half-om-halfgehakt
•    500 gram tarwebloem
•    150 milliliter melk
•    50 gram boter
•    25 gram verse gist (of 1 zakje gedroogde gist)
•    2 sneetjes witbrood
•    1 ei
•    Zout
•    Peper
•    Nootmuskaat
•    Olie
 

Bereidingswijze

Stap 1:

Doe de bloem in een kom. Wrijf de gist fijn en meng de gist door het meel. Meng ook 10 gram zout erdoor. Maak in het midden een kuil en schenk er de boter, 100 milliliter melk en 200 milliliter lauwwarm water bij. Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 minuten staan.
 

Stap 2:

Bestrijk het werkvlak met een beetje olie en kneed hierop het deeg 5 tot 10 minuten tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het deeg afgedekt en op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
 

Stap 3:

Week de sneetjes brood 10 minuten in de rest van de melk. Doe het gehakt in een kom. Knijp de sneetjes brood uit en meng ze met 10 gram zout en een beetje peper en nootmuskaat door het gehakt. Kneed het gehakt goed door. Kneed het deeg even door en verdeel het in 12 gelijke stukken. Druk die op het werkvlak uit tot stukken van 10 bij 12 centimeter. Vorm het gehakt tot 12 rolletjes van 10 centimeter lengte en leg ze op de stukken deeg. Klap het deeg over het rolletje en druk het rondom het gehakt dicht.
 

Stap 4:

Leg de worstenbroodjes met voldoende tussenruimte op een ingevette bakplaat, dek ze af met een met bloem bestoven doek en laat ze 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 °C. Roer wat zout door het losgeklopte ei en bestrijk de worstenbroodjes dun met ei. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak het brood in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de broodjes uit de oven afkoelen op een rooster.