Nooit meer plakspaghetti

Bestaan er mensen op de wereld die níet van spaghetti houden? Wij denken van niet. Met een lekker bord spaghetti met kruidige saus maak je iedereen blij. Maar het koken ervan kan nog best lastig zijn. Want hoe voorkom je dat de spaghetti gaat plakken? 

Waarom plakt spaghetti?

Om plakkende spaghetti te voorkomen, is het goed om te weten waarom spaghetti (en andere pasta) eigenlijk aan elkaar blijft kleven. De zetmeel is de ‘boosdoener’: zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid. 

De truc: goed roeren

Nu je eenmaal de scheikunde achter de plakspaghetti weet, ligt de oplossing voor de hand: tijdens de eerste paar minuten goed roeren! Want alleen in die tijd hechten de korrels zich aan de spaghettislierten. Door vanaf het begin goed te roeren, voorkom je plakpasta. Ook een klein beetje zout toevoegen aan het kookwater kan helpen. 

Niet doen: olijfolie toevoegen

Je leest soms misschien dat wat olijfolie in de pan ook wonderen doet. Dat is echter nergens voor nodig – in ieder geval niet wanneer het doel daarvan is om de pasta niet te laten plakken. Het voorkomt hooguit dat de pan overkookt wanneer je teveel pasta in een te kleine pan wil koken. De ideale hoeveelheid water is minimaal 1 liter water voor 100 gram pasta. De Italiaanse nonna’s hebben niet voor niets zo’n enorme pastapan!