Mmm! 3x De lekkerste stoomoven recepten

Met een stoomoven maak je de lekkerste gerechten. Zo lekker dat je nog nét je bord niet aflikt. Wij hebben een aantal overheerlijke recepten uit de stoomoven voor je uitgelicht.

Ben jij al in het bezit van een stoomoven? Met een stoomoven kun je een heleboel lekkere én gezonde recepten maken. Meer dan dat je denkt! Probeer daarom de volgende drie recepten ook eens uit in jouw stoomoven.

Overheerlijke Italiaans gnocchi

De Italiaanse keuken is bij velen toch wel favoriet. Voor een heerlijk gnocchi gerecht hoef je niet helemaal af te reizen naar Italië: deze maak je gewoon zelf met behulp van de stoomoven!

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen:

  • 1 aubergine
  • 400 gram gnocchi
  • 50 gram pancetta
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • 200 gram passata
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 60 gram zongedroogde tomaatjes
  • Peper & zout

Hoe maak je het?

  1. Was de aubergine en snijd deze vervolgens in stukjes.
  2. Voeg de gnocchi en de aubergine samen in een ovenschaal, besprenkel het vervolgens met wat olijfolie en een flinke snuf peper en zout.
  3. Stop de schaal in de stoomoven en stoom ongeveer 20 minuten op 99 graden, medium stoom.
  4. Ondertussen verhit je een pan en bak je de pancetta knapperig. Je hebt geen olie nodig, de pancetta zal vet ‘loslaten’ tijdens het bakken.
  5. Rasp de Parmezaanse kaas.
  6. Haal de ovenschaal uit de stoomoven en roer vervolgens de passata, Italiaanse kruiden en de zongedroogde tomaatjes erdoorheen.
  7. Stop de schaal voor 5 minuten terug in de stoomoven.
  8. Haal de ovenschaal eruit, schep het op twee borden, strooi er wat Parmezaanse kaas over. Et voilà, jouw heerlijke gnocchi is klaar!

Zalmfilet in een Italiaans jasje

We blijven nog even hangen in de Italiaanse keuken. Deze zalm in Italiaans jasje is rijk aan gezonde eiwitten en smaakt goddelijk!

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:

  • 4 zalmfilets zonder huid, 150 à 170 gram per stuk
  • 4 flinke eetlepels groene pesto
  • 4 flinke eetlepels kappertjes
  •  2 takjes kleine trostomaten
  •  Peper & zout

Hoe maak je het?

  1. Zet de stoomoven op 100 procent stoom en de temperatuur op 80 graden.
  2. Leg de zalmfilets op een ovenplaat met bakpapier.
  3. Besmeer de zalmfilets met pesto en verdeel de tomaten en kappertjes erover.
  4. Bestrooi de zalmfilets met een snufje peper en zout.
  5. Besprenkel ze met olijfolie en zet ze in de stoomoven.
  6. Bak de zalmfilets voor ongeveer 11-15 minuten zacht gaar in de stoomoven. Even wachten en ze zijn klaar om van te genieten.

Tip: Lekker met pasta en een groene salade.

Witte chocoladecakjes

Naast dat je lekkere avondmaaltijden kunt maken in een stoomoven, is het ook geschikt voor verschillende zoete lekkernijen. Zin in heerlijke smeuïge chocolade cupcakes? Probeer dan deze witte chocoladecakjes uit de stoomoven. Niet te weerstaan!

Wat heb je nodig?
Voor 8 personen:

  • 100 gram roomboter
  • 150 gram witte chocolade
  • 2 eieren
  • 75 gram kristalsuiker
  • 80 gram tarwebloem
  • 8 marshmallows

Hoe maak je het?

  1. Smelt de 100 gram witte chocolade samen met de roomboter in een pan. 
  2. Splits de eieren en klop de eidooiers samen met de suiker tot een luchtig geheel.
  3. Voeg vervolgens het mengsel toe aan de gesmolten chocolade en boter en roer het goed door.
  4. Voeg de tarwebloem toe en roer het beslag nog een keer goed door.
  5. Klop het eiwit van de twee eieren stijf en spatel deze vervolgens door het beslag.
  6. Pak 8 cupcakevormpjes en vul deze met het beslag.
  7. Kies voor het ‘lage vochtigheid programma’ van de stoomoven en bak de cupcakes voor 20 gedurende 20 minuten op 170 graden.
  8. Leg na een kwartier op iedere cupcake een marshmallow en laat deze voor 5 minuten smelten.
  9. Ondertussen smelt je de overige 50 gram van de witte chocolade au bain-marie.
  10. Haal de cupcakes uit de stoomoven, laat ze een momentje afkoelen en maak de cupcake compleet met een drizzle van de witte chocolade.

Wist je dat…
Wist je dat wanneer je een gerecht maakt in een stoomoven maakt, je zal merken dat het eindresultaat veel lekkerder is dan wanneer je het in een normale oven maakt. Dit komt doordat de vochtigheid voorkomt dat een maaltijd uitdroogt. Op zoek naar nóg meer lekkere recepten? De lekkerste recepten lees je op onze blogpagina!