Handig: thee uit de kraan met een kokendwaterkraan

Voor wie het zat is om aldoor te moeten wachten op de fluitketel of de waterkoker is dit dé oplossing: een kokendwaterkraan. Met deze kraan tap je namelijk direct kokend water uit je kraan. Handig voor thee, maar ook voor het koken van rijst, pasta, eieren en ga zo maar door.

Wat is een kokendwaterkraan?  

De naam geeft het al een beetje weg: een kokendwaterkraan is een kraan waaruit direct kokend water komt. Het is niet nodig een extra kraan te installeren, want de kraan zit gewoon op dezelfde leiding aangesloten. Er komt dus warm, koud én kokend water uit je kraan.  

Hoe werkt het? 

Wil je graag een kokendwaterkraan aanschaffen, maar heb je geen idee hoe dit werkt? Geen probleem, wij hebben het voor je uitgezocht. Je kunt een kokendwaterkraan achteraf kopen om te installeren in je keuken, maar je kunt er ook voor kiezen je gloednieuwe keuken uit te rusten met deze kraan.  
 

De kraan is te koop van verschillende merken, in verschillende kleuren, maten en vormen. Wanneer je een kokendwaterkraan koopt, komt deze met een speciale boiler die je in je keukenkastje plaatst. In deze boiler wordt het water verwarmd en onder hoge druk op temperatuur gehouden. Nu vraag je je misschien af: dat kost toch heel veel energie? Dat valt reuze mee, doordat de boilers heel goed geïsoleerd zijn. De warmte kan dus nergens heen.  

Wat zijn de voordelen?  

Je verspilt weinig tot geen water. Dat is mooi meegenomen, toch? Je hoeft het water namelijk niet door te laten stromen tot het warm is. Ook verbruik je ongeveer net zo veel energie wanneer je water uit de kraan tapt, als wanneer je de waterkoker aan het werk zet. De boiler die hoort bij de kraan is direct aangesloten op de waterleiding, waardoor de boiler nooit leeg raakt. Wanneer je kokend water uit de kraan tapt, vult de boiler zichzelf automatisch aan met water uit de leidingen.  
 

Kokend water over je handen wil uiteraard niemand, dus de kranen zijn altijd goed beveiligd. Je draait nooit zomaar de kraan open, want er zit altijd een bepaalde knop op die je moet indrukken wil je kokend water tappen – dit is een beveiliging. Zo kan het dus nooit per ongeluk over je handen of de handen van je kinderen gaan. Ook is de kraan zelf goed geïsoleerd, dus deze wordt nooit extreem heet.  

Wat zijn de nadelen?  

Wanneer je in een regio woont waar het water erg hard is (veel kalk bevat), dan kan je last krijgen van extreme kalkvorming. Dit gebeurt zowel in je kraan als in het water en hierdoor kan het verwarmingselement van je kokendwaterkraan aangetast worden. Een tip van ons om dit te voorkomen: schaf, indien dit niet is inbegrepen bij je kraan, een kalkfilter aan. Dit filter kan je door de loodgieter laten installeren, gelijk met de kraan of achteraf.  

Fan van bruisend water? 

Drink je graag bruisend water? Dan is er ook de mogelijkheid dit uit je kokendwaterkraan te tappen. Hiervoor komt er dan naast de boiler voor het kokend water ook een reservoir voor bruisend water in je keukenkastje te staan. Aan dit reservoir wordt een CO2-cilinder gekoppeld die ervoor zorgt dat het water bruisend wordt. 

Kokendwaterkranen van Superkeukens 

Wil jij een kokendwaterkraan aanschaffen? Bij Superkeukens hebben wij verschillende kokendwaterkranen in het assortiment, zoals kokendwaterkranen van Selzius en Hotto. Informeer naar de mogelijkheden bij één van onze Superkeukens-vestigingen. Onze adviseurs vertellen je graag meer en helpen je bij het ontwerpen van een keuken mét kokendwaterkraan!