Fruitige zomersalades

Het is zomer en daarom is er volop vers fruit te koop! Daarvan kun je op heel veel manieren genieten. Verwerk jouw favoriete zomerfruit bijvoorbeeld eens in een heerlijke salade. Inspiratie vind je in deze recepten. Verrassend verfrissend! 

Frisse zomersalade met blauwe bessen

Rooster een kleine handvol pijnboompitten goudbruin en maak een dressing door een eetlepel citroensap, drie eetlepels olijfolie en een eetlepel honing te mengen. Met peper en zout breng je de dressing op smaak. Was vervolgens een krop sla (bijvoorbeeld krulsla), scheur deze in stukken en was 250 gram blauwe bessen. Snijd vervolgens een hele komkommer in de lengte door, verwijder de zaadlijst en snijd de komkommer in dunne plakjes. Meng de sla met de dressing, leg de komkommer, de blauwe bessen en de pijnboompitten er overheen en voeg naar wens nog verkruimelde feta toe.

Anti-verspillingstip: gooi de zaadlijst van de komkommer niet weg, maar doe deze in een karaf water en zet in de koelkast. Zo heb je heerlijk fris komkommerwater! 

Pittige veldsla met geitenkaas en frambozen

Ook nu begin je weer met het roosteren van wat pijnboompitten, die je laat afkoelen. Voor de dressing meng je een eetlepel azijn met drie eetlepels olijfolie, waarna je de dressing op smaak brengt met peper en zout. Snijd vervolgens drie bosuien in ringen en was en snijd 75 gram veldsla (of koop een zakje gewassen veldsla in de supermarkt). Meng alles in een kom en garneer de salade met 125 gram geitenkaas, 150 gram frambozen en de pijnboompitten. 

Anti-verspillingstip: bewaar de ‘kontjes’ van de bosui (minimaal 5 cm), zet ze in een glas en vul met water totdat de bosui nét niet onder water staat. Al na tien dagen komen er uitschieters en heb je dus nieuwe bosui! Ververs om de week het water.