Drie tips voor duurzaam koken

Duurzaam leven is voor veel mensen belangrijk. Ook bij het kiezen van een keuken kun je letten op duurzaamheid. Met deze drie tips kies jij een duurzame keuken én kook jij op een toekomst-proof manier!

  1. Koken met een stekker.
    In nieuwe woningen wordt vaak al geen gasaansluiting meer aangelegd. Maar ook wanneer jouw woning daar nog wel van is voorzien, kan het raadzaam zijn om over te stappen op koken op inductie. Waarom? Het is duurzaam, een inductieplaat geeft een prachtige strakke sfeer aan je keuken, het is veilig (want de kookplaat wordt zelf niet warm) en schoonmaken is een fluitje van een cent. 
  2. Kies voor duurzame apparatuur en ga er slim mee om.
    Alle keukenapparatuur heeft een energielabel. Ga je een nieuwe koelkast, vaatwasser, oven of magnetron aanschaffen? Check dan of het apparaat energielabel A+ of A++ heeft. Daardoor verbruik je beduidend minder energie. Daarnaast kun je energie besparen door slim om te gaan met je apparaten. Eten bereiden in de magnetron of stoomoven kost bijvoorbeeld beduidend minder energie dan op het (gas)vuur. De grootste stroomverbruiker? De frituurpan! 
  3. Goed voorraadbeheer.
    Door je keuken handig in te richten, kun je alles goed bewaren en verspil je zo min mogelijk. Bovendien heb je dan goed overzicht in wat je nog in huis hebt en koop je nooit te veel. Ladenkasten of een apothekerskast zijn daarvoor ideaal, maar ook een regulier keukenkastje kun je slim inrichten. Kook je altijd teveel en belandt dat eten in de vriezer? Neem jezelf dan voor om regelmatig – bijvoorbeeld een dag per week - een maaltijd uit de vriezer te eten. Want het gebeurt nog al te vaak dat dit soort kliekjes uiteindelijk tóch in de vuilnisbak belanden. 

Kies voor duurzaam

Goed om te weten: naast de energiezuinige apparatuur en de slimme kasten zijn de toplaminaat aanrechtbladen van Superkeukens voorzien van het FSC-certificaat. Dat betekent dat het gebruikte hout op een verantwoorde, duurzame wijze is geteeld. Wil jij jouw duurzame keuken samenstellen? Kom langs bij Superkeukens en laat je adviseren!