Ontdek onze keukenfronten | Superkeukens

Een belangrijk onderdeel van de keuken zijn de keukenfronten. Deze bepalen de uitstraling, het design én de levendsduur van jouw keuken. Ook de prijs van jouw keuken wordt mede bepaald door het soort keukenfront wat jij kiest. Reden genoeg om de verschillen en de voor-en nadelen van onze keukenfronten voor je op een rij te zetten. Lees snel verder!

Wat is een keukenfront eigenlijk?

Een keukenfront is simpel gezegd de voorzijde van een keukenkast of lade. Het is het deel van de keuken wat het meeste in het oog springt en wat je intensief gebruikt, en dat jarenlang. Belangrijk dus dat je goed nadenkt over welk keukenfront je voor jouw nieuwe keuken wilt.

Materialen en afwerkingen voor keukenfronten

Keukenfronten bestaan in de basis veelal uit een MDF of houtvezelplaat, die op een bepaalde manier wordt afgewerkt. De meest voorkomende afwerkingen zijn melamine, laklaminaat, folie, lak en houtfineer. Naast een basis van MDF of houtvezel kun je ook kiezen voor fronten van massief hout of glasoptiek. Minder vaak wordt er gekozen voor RVS en echt glas. 

Keukenfronten afgewerkt met melamine

Dit type keukenfront is erg populair vanwege de lage prijs, het onderhoudsvriendelijke materiaal en de vele kleurmogelijkheden. Melamine is een kunststof en bestaat uit een laag bedrukt papier wat met een melaminehars op de MDF of houtvezelplaat wordt geperst. Melamine wordt nog weleens verward met laminaat. Het verschil tussen beiden zit in de dikte van de toplaag. Bij laminaat worden meerdere lagen papier op elkaar geperst terwijl melamine maar uit één laag bestaat. Dit maakt een keukenfront met een melamine afwerking goedkoper maar ook wat minder sterk dan een keukenfront met laminaatafwerking. 

Keukenfronten afgewerkt met laminaat (HPL)

Bij een laminaatafwerking worden er meerdere lagen papier op de MDF of houtvezelplaat geperst (gelamineerd). De toplaag is hiermee dikker dan een toplaag van melamine en hierdoor sterker, krasbestendiger en geschikt voor intensief gebruik.

Keukenfronten afgewerkt met laklaminaat

Laklaminaat is een gelakte folie met een heel gladde uitstraling. De randen worden rondom afgekant wat de afwerking erg sterk maakt en naden zijn bij dit keukenfront niet zichtbaar. Een laklaminaat front is een goedkoper alternatief voor een echt lakfront en is leverbaar in zowel hoogglans- als softmatte uitvoering.

Keukenfronten afgewerkt met lak

Ook bij dit keukenfront vormt MDF de basis, die afgewerkt wordt met meerdere lagen lak. Gelakte fronten zijn luxer afgewerkt en hebben een exclusievere uitstraling.  Ze zijn leverbaar in (ultra) matte, zijdeglans of hoogglans en in structuur lak. Wat betreft het kleurenpallet kan een gelakt front bij Superkeukens in elke gewenste NCS kleur geleverd worden. Tot een aantal jaar geleden was de witte hoogglans lak keuken erg populair. Tegenwoordig worden er veel zwarte of donkere matlak keukens verkocht. Ook ultra matlak zien we steeds meer. Deze lak voelt fluweelachtig (soft touch) aan en is anti-vingerafdruk behandeld. 

Afwerking keukenfront met fineer

Met een keukenfront van hout fineer krijg je de natuurlijke uitstraling van hout, zonder voor massief hout te hoeven kiezen. Alle fineer deuren kunnen met beits, structuur en zijdeglanslak worden afgewerkt en elke gewenste kleur kan worden gekozen.

Keukenfronten van massief hout 

Massief hout is met name populair voor keukens uit het hogere segment. Eiken, beuken of mahonie: er zijn diverse houtsoorten beschikbaar. Deze houten keukenfronten zijn goed te combineren met een landelijke keuken of een nostalgische keuken met glas, maar ook met een moderne keuken met RVS-tinten of Italiaanse designkeuken. Het is overigens ook mogelijk een compleet houten keuken aan te schaffen. Vanzelfsprekend zijn keukenfronten van massief hout een stuk duurder dan fronten met MDF of houtvezelplaat als basismateriaal.

Maak een vrijblijvende afspraak

Bij Superkeukens kunnen we je alles vertellen over de verschillende soorten keukenfronten en natuurlijk ook over de inbouwapparatuur, kranen, werkbladen en de opstelling van de keuken. Breng een bezoek aan onze Superkeukens-vestigingen en doe volop inspiratie op! Uiteraard kan je ook direct een afspraak maken met onze adviseurs, zodat je een advies op maat ontvangt. Graag tot ziens.

KLEUREN KIEZEN MET DE NCS-KLEURENWIJZER

Keuze uit 1.950 originele NCS-kleuren

Wil je liever een keuken kopen in een heel andere kleur? Dat kan! Bij Superkeukens heb je de keuze uit 1.950 originele NCS-kleuren. Deze kleuren zijn afkomstig uit het Natural Color System. Vraag onze keukenadviseurs naar de mogelijkheden!