Een fornuis in de keuken

Het woord ‘fornuis’ wordt nogal eens verkeerd gebruikt, want als je zegt dat de pan op het fornuis staat, dan bedoel je waarschijnlijk dat de pan op de kookplaat staat. Deze uitdrukking stamt nog uit de tijd dat men kookte op gasfornuizen en er nog geen aparte kookplaten waren. 

Opmars van fornuizen

Het fornuis is echter met een opmars bezig, want sommige mensen kiezen juist bewust voor een ‘ouderwets’ fornuis. Een fornuis is een combinatie tussen een kookplaat en oven: deze twee onderdelen zijn in één meubel gecombineerd en dit losse meubel wordt tussen de keukenkasten geplaatst. Dit fornuismeubel staat bijzonder goed in keukens met een robuuste of landelijke uitstraling, zoals keukens met hout, steen of gietijzer. 
 

Uitvoeringen moderne fornuizen

De breedte van het fornuis varieert van 60 tot 150 centimeter – vooral luxe fornuizen zijn erg breed, denk bijvoorbeeld aan fornuizen met minimaal zes kookpitten (keramisch, inductie of gas), twee aparte ovens en een grill. De ovens werken hierbij veelal op een elektrische energiebron, maar dat neemt niet weg dat je geen fornuis op gas kan kopen. Veel fornuizen hebben een uniforme kleur en uitvoering, zoals chroom, RVS of zwart. Er zijn ook leveranciers van keukenapparaten die fornuizen in allerlei tinten maken, maar die worden minder verkocht omdat neutrale kleuren het meest populair zijn.


 

Aansluiting fornuis

Wil je een fornuis in jouw keuken plaatsen, dan gebeurt de aansluiting bijna altijd op krachtstroom. Het is bij de aankoop van belang om te controleren of er een krachtstroomaansluiting in jouw keuken aanwezig is. Is deze niet aanwezig, dan zal deze door een elektricien aangelegd moeten worden. De keukenadviseur van Superkeukens kan je hier verder over informeren en je desgewenst voorzien van aansluitadvies en instructies met betrekking tot de aansluitvoorwaarden. 
 

Maak een afspraak voor een adviesgesprek

Wil je meer informatie over het ideale fornuis of wil je een volledige keuken samenstellen? Schroom niet en plan een adviesgesprek in met de keukenadviseurs van Superkeukens. Bekijk op onze website al onze vestigingen en neem contact op met de vestiging van jouw keuze. Tijdens een diepgaand adviesgesprek kan je al jouw vragen stellen en samen met de adviseur kom je tot een keukenontwerp dat volledig aansluit bij jouw wensen én de mogelijkheden van jouw keuken!