Amerikaanse koelkast

Tien jaar geleden was een Amerikaanse koelkast het toppunt van luxe, en was zowel de aanschafprijs als de sterk stijgende energierekening een reden om deze grote koelkast niet te willen of kunnen kopen. Echter hebben tegenwoordig de meeste keukenapparatuurfabrikanten een Amerikaanse koelkast in het assortiment en is de aanschafprijs en het energieverbruik fors gedaald. Hierdoor kan zelfs een goedkope keuken uitgebreid worden met een Amerikaanse koelkast, zonder de prijs enorm omhoog te duwen. Dit is ook de belangrijkste reden dat er steeds meer van verkocht worden, al is de algemene trend naar meer luxe in de nieuwe keuken hier ook een reden voor. Je ziet deze trend bij meerdere soorten keukenapparatuur naar voren komen, bijvoorbeeld stoomovens en koffiemachines.

Afmetingen

Side-by-side koelkasten, zoals Amerikaanse koelkasten ook wel worden genoemd, bieden een enorme hoeveelheid ruimte die zeker bij grotere gezinnen erg welkom is. Het geeft je ook de mogelijkheid om grotere hoeveelheden eten in de diepvries te bewaren. Weinig keukenruimte maar wel de voorkeur voor een Amerikaanse koelkast? Ga dan voor een kleine keuken en Amerikaanse koelkast combinatie.

Amerikaanse koelkasten worden gekarakteriseerd door twee grote deuren naast elkaar waarbij rechts het koelgedeelte zit en links het vriesgedeelte. De rechterkant is iets groter dan links en de koelkasten zijn manshoog. Standaard afmetingen zijn 1.80 meter hoog, 90cm breed en 73cm diep. Dit resulteert in een inhoud die ligt rond de 530 liter in totaal, met een verdeling van tweederde voor de koelruimte en eenderde voor de vriesruimte.

Niet iedereen vindt een grote tweedeurskoelkast mooi staan in de keuken, maar wil wel graag profiteren van de enorme opslagcapaciteit. Daarom is het tegenwoordig mogelijk om ook een Amerikaanse koelkast in te bouwen in de keuken. Via een speciale bevestiging worden keukendeuren van hetzelfde materiaal als de andere keukenkasten op de koelkastdeuren gemonteerd.
 

IJsmaker in Amerikaanse koelkasten

Wat optioneel is bij veel Amerikaanse koelkasten is de aanwezigheid van een ijsblokjesmachine. Dit is een systeem dat aangesloten wordt op de waterleiding aan de achterkant van de koelkast en dat aan de voorkant vanuit een apart compartiment ijsblokjes of gekoeld water levert. Dit is natuurlijk een extra luxe-optie en er zit ook daarom ook een meerprijs op. De aanwezigheid van een ijsblokjesmaker gaat wel ten koste van een behoorlijk deel van de opbergruimte in het diepvriesgedeelte van de Amerikaanse koelkast.