Zes tips om je zwarte keuken schoon te maken

Een matte, zwarte keuken is helemaal on trend. Maar zwart heeft één nadeel: je ziet er echt álles op! Gelukkig zijn onze keukens in veel gevallen voorzien van anti-fingerprint coating. En met deze zes tips wordt het schoonmaken al helemaal een fluitje van een cent. 

Tip 1. De frontjes

Zeker wanneer je matte frontjes hebt, is het schoonmaken van de deurtjes best simpel. Maak een sopje met groene zeep of afwasmiddel en maak de frontjes schoon met een zacht doekje. Even naspoelen met schoon, lauwwarm water en klaar ben je! Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of stoffen als aceton om (vet)vlekken weg te krijgen. Die kunnen je kastjes beschadigen. 

Tip 2. Het aanrechtblad

Hoe je je aanrechtblad schoon moet maken, hangt van het materiaal af. Heb je gekozen voor graniet? Dan is groene zeep perfect. Je kunt het elke dag gebruiken en het laat zelfs een beschermlaagje achter. Ieder half jaar even behandelen met een was voor natuursteen en je bent klaar. Een werkblad van composiet kun je, als er sprake is van hardnekkig vuil, met een vloeibaar schuurmiddel schoonmaken met de onderkant van een schuurspons. De dagelijkse schoonmaak doe je met een simpel sopje. Werkbladen van keramiek tenslotte kun je dagelijks afnemen met WPRO steenreiniger of een schoon sopje van groene Dreft. Ook vlekken kun je met Dreft verwijderen. Droog het altijd goed na en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. 

Tip 3. De magnetron

Is de magnetron aan de binnenkant vies? Zet een bakje water met flink wat citroensap erin een minuut op vol vermogen in de magnetron. De stoom heeft een ontvettende werking, waardoor je met een zachte doek heel eenvoudig het vuil weghaalt. 

Tip 4. De inductiekookplaat

Heb je gekozen voor een inductiekookplaat? Dan is het belangrijk om krassen te voorkomen. Gelukkig is een inductiekookplaat ook heel eenvoudig schoon te maken. Elke dag even afnemen met een microvezeldoekje met warm water is voldoende. Vergeet ook de randjes niet, want hier hoopt vuil zich makkelijk op. Liever toch een sopje over de kookplaat? Gebruik dan afwasmiddel of een milde allesreiniger zonder citroen, en gebruik dit nooit onverdund op je kookplaat. Spoel altijd goed na met water. Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare middeltjes te koop, bijvoorbeeld van HG, die speciaal zijn ontwikkeld voor inductiekookplaten. Even sprayen en klaar.  

Tip 5. De afzuigkap

Wanneer je een afzuigkap hebt met koolstoffilters, is het advies eigenlijk heel eenvoudig: die kun je niet reinigen, maar wel vervangen. Elke paar maanden een fris filter in de afzuigkap dus! Heb je een metalen filter? Deze kunnen in de vaatwasser (let op: bij een aluminium filter kan dit niet). Even voorbehandelen met een speciale reiniger voor afzuigkapfilters, afspoelen, eventueel een rondje in de (lege) vaatwasser op 40 graden en klaar is Kees. 

Tip 6. Een zwarte kraan

Zwarte kranen zijn, net als zwarte keukens, heel populair. Maar zeker in gebieden met hard water kunnen er kalkafzettingen op je kraan ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen, dus maak de kraan elke dag even schoon met een lauwwarm sopje. Spoel hem daarna goed af en maak hem droog met een zachte doek. Zo blijft jouw zwarte kraan mooi.