Tips om je kookplaat schoon te maken

Zie jij altijd op tegen het schoonmaken van jouw fornuis of kookplaat? Lees dan gauw de tips van Superkeukens en voortaan maak je jouw kookdomein in een handomdraai schoon. Simple as that!

Veel mensen hebben er een hekel aan: het schoonmaken van het fornuis of de kookplaat. Staat dit karwei ook niet hoog op jouw to do-lijst? Je zal er toch aan moeten geloven, want een schone kookplaat is niet alleen hygiënisch, maar het vergroot ook je kookplezier! Superkeukens deelt enkele tips voor het schoonmaken van jouw kookplaat. 

Hoe jij jouw kookplaat moet reinigen, is afhankelijk van het soort kookplaat. Zo vraagt een inductiekookplaat om een heel andere behandeling dan een gasfornuis van RVS. Datzelfde geldt voor een keramische kookplaat of elektrische kookplaat. Hieronder delen we enkele tips hoe je al deze verschillende kookplaten schoonmaakt. 
 

Inductiekookplaat schoonmaken

Glazen inductiekookplaten beschikken over magnetische velden. Deze magnetische velden maken contact met de speciale magnetische bodems van jouw koekenpan, kookpan of braadpan. Zo ontstaat er ‘magnetische hysterese’ en worden uitsluitend de pannen verwarmd die contact maken met de kookplaat. De inductiekookplaat maak je als volgt schoon: 

 • Neem de kookplaat geregeld af met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger.
 • Neem de kookplaat hierna af met een droge schone doek.
 • Heb je hardnekkige vlekken op de kookplaat, dan kan je gebruikmaken van speciale kookplaatreinigers in combinatie met eventueel een kookplaatschraper of –krabber. Voorzichtigheid is hierbij geboden, want je wilt geen vervelende krassen in je glazen kookplaat.
 • Let op: gebruik nooit schuursponsjes, schuurmiddelen, citroensap of baking soda. Dit kan krassen en verkleuringen veroorzaken.
   

Gasfornuis schoonmaken

Gaskookplaten of gasfornuizen zijn veelal gemaakt van roestvrijstaal (RVS), maar er zijn ook zwarte gaskookplaten van het materiaal grafiet. Gaskookplaten beschikken over verschillende onderdelen, waardoor deze vaak lastig te reinigen zijn. Lees hier hoe je het gasfornuis het beste kan schoonmaken: 

 • Neem de kookplaat na ieder gebruik af met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger. Haal de pandragers van de plaat, zodat je overal goed bij kan. Let op dat je de gaspitten (en elektroden) niet nat maakt, anders werken de gaspitten dadelijk niet meer goed. 
 • Maak nooit gebruik van schuursponsen of schuurmiddelen, want deze kunnen krassen veroorzaken.
 • Heb je last van hardnekkige vetvlekken? Dan kan je deze verwijderen met ontvettende schoonmaakmiddelen. De pandragers en de toppen van de kookpitten kan je eventueel schoonmaken met ammoniak. Let op: pandragers en kookpitten mogen nooit en te nimmer in de vaatwasser.
 • Er zijn speciale RVS-reinigers verkrijgbaar. Heb je de kookplaat afgenomen met een sopje, dan kan je de speciale RVS-reiniger gebruiken. Hiermee krijg je je kookplaat glanzend en streeploos schoon. 

 

Elektrische of keramische kookplaat schoonmaken

Kook je op een elektrische of keramische kookplaat? Bij deze platen worden de gehele kookzones verwarmd (in tegenstelling tot de inductiekookplaat). Doordat de hele kookzone warm wordt, kunnen spetters en etensresten gemakkelijk inbranden. Hieronder delen we enkele tips voor het schoonmaken van jouw elektrische of keramische kookplaat:

 • Neem de kookplaat na ieder gebruik af met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger. 
 • Kookt de pan over, dan moet je de kookplaat direct afnemen. Doe je dit niet, dan brandt het vocht in.
 • Heb je last van hardnekkig vuil, dan kan je gebruikmaken van speciale kookplaatreinigers. In geval van een glazen kookplaat kan je gebruikmaken van een kookplaatschraper of –krabber. Voorzichtigheid is hierbij geboden. 
 • Let op: gebruik nooit schuursponsjes, schuurmiddelen, citroensap of baking soda voor het reinigen van de elektrische of keramische plaat. Dit kan krassen en verkleuringen veroorzaken.
 • Er zijn speciale sprays beschikbaar, waarmee je een beschermlaag op de kookplaat aanbrengt. Hierdoor hecht vuil en vet zich minder snel aan de plaat. Deze beschermende sprays zijn verkrijgbaar in de supermarkt en de behandeling moet je regelmatig herhalen.