Grootmoeders tips: zo maak je de oven schoon

Broodkruimels, gesmolten kaas en andere etensresten … De oven wordt nogal eens vies. Maar hoe maak je de oven eigenlijk goed schoon? Superkeukens geeft enkele tips en adviezen. Veel succes!

Maak je veelvuldig gebruik van de oven? Voor het afbakken van broodjes tot het bereiden van pizza. Of gebruik je de oven met name voor het bakken van de allerlekkerste taarten? Zonder oven ben je nergens! Niets is zo vervelend als een oven die vies is en is gevuld met aangekoekte etensresten. Wij zetten graag op een rijtje hoe je jouw oven weer laat stralen!
 

Verwijder etensresten met azijn

De bakplaat of draaischijf is dé verzamelplaats voor etensresten als broodkruimels en gesmolten kaas. Wanneer dit niet wordt opgeruimd, dan kunnen de etensresten aankoeken of aanbranden. Het advies: week de etensresten los! Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier. 
 

Verwijder vet met groene zeep

Je hebt nu de aangekoekte of aangebrande etensresten verwijderd, maar het laagje vet is vaak een stuk hardnekkiger. Wat je nu nodig hebt is een stuk groene zeep. Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en zet de oven uit. Pak het stuk groene zeep, maar deze nat en wrijf de zeep over het vette oppervlak. Zet vervolgens weer een hittebestendig bakje met heet water in het midden en sluit de ovendeur. Hierbij geldt ook: na enkele uren kan je het vet eenvoudig verwijderen met een stuk keukenpapier. 
 

Reinig het rooster

Verchroomde ovenroosters of roosters van RVS zijn vaak erg vies. Ze zijn vet en de aangekoekte etensresten veranderen op het rooster al snel in zwarte vlekken. Voor het schoonmaken van het rooster heb je dan ook wat grof geschut nodig, zoals een spons, metaalborstel (of staalborstel) of Brillo schuursponsjes. 
 

Extra adviezen

Zo, alles is weer schoon. Je kan de oven met een gerust hart gebruiken. Wil je een vieze oven voorkomen, dan zijn er nog enkele handige adviezen:

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van ovenschalen: hiermee voorkom je kruimels en vetvlekken op de bakplaat, de draaischijf en het rooster. 
  • Wil je het rooster of de bakplaat gebruiken, dan kan je hier het beste een stuk aluminiumfolie overheen plaatsen. Deze kan je na gebruik weggooien en vervangen. 
  • Tot slot: bak je iets in de oven, zorg er dan voor dat je het gerecht niet onnodig lang laat staan, zodat het aanbrandt of over de rand van de ovenschaal druipt.