Kookplaat met recirculatie of afvoer naar buiten?

Jouw droomkeuken samenstellen gaat niet alleen over het kiezen van kleuren en indelingen. Het is goed om ook alvast na te denken over de kookplaat. Heb je besloten dat het een kookplaat met ingebouwde afzuiging moet worden? Dan is er nóg een keuze te maken. Neem je er een met recirculatie of afvoer naar buiten? Wij willen deze keuze graag makkelijker voor je maken en nemen je graag mee in alle voor- en nadelen. Lees gauw verder!

Eigenlijk werkt afzuiging in de kookplaat ongeveer hetzelfde als een afzuigkap. Alleen worden hier de kookluchtjes naar beneden afgezogen, in plaats van naar boven. En net als afzuigkappen zijn er kookplaatafzuigingen in twee varianten: met luchtafvoer of met recirculatie. Het verschil zit hem in de afvoer van de lucht. Bij recirculatie wordt de afgezogen lucht door een hoogwaardig actieve-koolfilter gefilterd en terug de kamer in geleid. Bij luchtafvoer wordt de lucht naar buiten getransporteerd.

Luchtafvoer of recirculatie

Bij luchtafvoer wordt de lucht dus naar buiten geleid. Daarvoor is een afvoer door de buitenmuur nodig. Voor een kookeiland is dit dus niet ideaal, maar staat je keuken tegen een (buiten) muur, dan is het vaak een goede oplossing. Heb je een kookeiland, of zie je gewoon op tegen hak- en breekwerk? Kies dan voor een recirculatiesysteem. Dan wordt de lucht - die niet alleen kook- en braadgeurtjes maar ook vetmoleculen bevat - door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer vrijgegeven in de keukenruimte. Oplossingen met recirculatie zijn eenvoudiger te installeren dan oplossingen met luchtafvoer. Daarom wordt dit steeds vaker toegepast. 

De voor- en nadelen van luchtafvoer

Een groot voordeel wanneer je kiest voor luchtafvoer is dat het onderhoudsvriendelijk is en de filter niet vervangen hoeft te worden. Bij luchtafvoer wordt alles naar buiten getransporteerd. Let wel op: heb je een energieneutrale, extreem geïsoleerde woning? Dan is luchtafvoer vaak niet mogelijk. 

De voor- en nadelen van recirculatie 

Recirculatie kan bijna in iedere woning worden toegepast en is dus eenvoudig te monteren. Ook is dit systeem geschikt voor kookeilanden. Een nadeel kan zijn is dat de actieve-koolfilter regelmatig vervangen moet worden en dat de luchtvochtigheid deels in de woning blijft. 

Laat je adviseren door Superkeukens

Wil jij er graag achter komen welke kookplaat met ingebouwde afzuiging het beste bij jouw woning past? Onze keukenadviseurs geven je graag uitleg en helpen je heel graag verder met het maken van de beste keuze! Plan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek met ons in.