Bouw de ideale borrelplank!

Een lekker borrelplankje mag natuurlijk niet ontbreken bij een gezellige drankje. Middag, avond, weekend, of gewoon doordeweeks. Wat ons betreft is een goedgevulde borrelplank reuzegezellig én lekker!

De borrelplank is een heerlijk uitgebreide plank vól lekkers. Past bij een goed glas wijn (of natuurlijk een alcoholvrij drankje!), en is niet meer weg te denken bij een gezellige borrel. Alleen een bakje nootjes is tegenwoordig ouderwets. We willen mooi versierde planken, waarvan het water je in de mond loopt!

Hoe maak je een goedgevulde borrelplank?

Welke ingrediënten zijn essentieel en wat kan je beter achterwege laten? Hoe bouw je de ideale borrelplank zodat er voor iedereen wat naar zijn of haar smaak bij zit? Het antwoord op deze vragen lees je in deze blog. Daarnaast geven we je wat bonustips. Want wist je dat je een borrelplank ook best als avondmaaltijd in kunt zetten? Hoe dan? Je leest het in onze nieuwste blog!

Wat heb nodig?

De belangrijkste elementen van een borrelplank zijn vleeswaren, kazen, hartige en zoete hapjes, en crackers of brood.

  • Kazen: Kies voor verschillende soorten kaasjes. Hard en zacht. En van verschillende melksoorten (koe, schaap of geit). Qua harde kazen kies je voor: manchego, Parmezaanse kaas, gruyère of een lekker stuk Hollandse kaas. De selectie zachte kaasjes kan bestaan uit: brie, camembert, geitenkaas, (kruiden)roomkaas of bijvoorbeeld mozzarella. Een blauwaderkaas (Gorgonzola, Roquefort, Bleu D’Auvergne etc.) is ook altijd goed! Tip: Kies op de plank altijd minstens één kaas die vertrouwd is voor je gasten, zodat ze zich meteen op hun gemak voelen.
  • Vleeswaren: Mooie charcuterie mag natuurlijk niet ontbreken. Vooral gedroogde of gerookte vleessoorten doen het goed op een borrelplank. Denk aan prosciutto di Parma, serranoham, Ardennerham of andere hamsoorten. Natuurlijk kun je ook kiezen voor (plakjes) worst zoals fuet, Gelderse worst, boerenmetworst, salami of chorizo.
  • Hartige happen: Lekkere hartige hapjes horen er ook bij! All time favorieten zijn diverse noten, olijven, (zongedroogde) tomaatjes en groenten om mee te dippen zoals wortel, komkommer, paprika en bleekselderij. Hartige smeersels zijn meer dan welkom. Denk aan: kruidenboter, aioli, pesto en tapenade. Maar ook hummus en andere groentespreads zijn lekker om in te dippen of om mee te smeren!
  • Zalig zoete afwisseling: Zoet en zout gaan hand in hand. Bij een lekker kaasje willen we een zoete tegenhanger. Kies voor vers fruit zoals druiven, aardbeien, bessen, peer of vijg. Maar ook gedroogd fruit is erg lekker bij kaas. Denk aan abrikozen, pruimen, dadels of cranberries. Ander zoets en welkom op de plank zijn zoete dips zoals (balsamico)stroop, en honing.
  • Crackers of brood: Kies ter begeleiding van de kaasjes en smeersels voor vers brood of knapperige crackers. Ga voor verschillende vormen en maten en kies ook zeker toast om mee te dippen zoals scrocchi toast of soepstengels.

Aan de slag!

Al deze smakelijke ingrediënten maken samen de ideale borrelplank. Maar natuurlijk kan je naar hartenlust variëren met wat je lekker vindt! Leg alle etenswaren speels op een grote houten plank. Eventuele gaten of open stukken vul je op met extra fruit, noten of wat crackers. Voeg lekker veel kleur toe te voegen door fruit, zoals felrode appels, groene en rode druiven, aardbeien, frambozen of bosbessen. Kies als groen accent voor wat blaadjes rucola of basilicum. Is de plank vies geworden of zitten er veel vetvlekken op? In deze blog lees je alle onderhoudstips voor jouw houten keukengerei!

De borrelplank als maaltijd

Wanneer je extra groente en fruit toevoegt aan de plank en voldoende brood of crackers erbij serveert kun je de borrelplank zéker inzetten als avondmaaltijd. Ideaal wanneer je op een lome zomeravond geen zin hebt om na de borrel nog de keuken in te duiken. Bovendien is het samen smikkelen van een grote borrelplank reuzegezellig!

Eet smakelijk!