Zó bewaar je chocolade (en nog meer leuke tips en weetjes!)

Houd jij ook zo van chocolade? Dan ben je zeker niet de enige, want chocolade is wereldwijd de meest geliefde lekkernij. Maar hoe lang blijft chocolade eigenlijk goed? En hoe smelt je chocolade? Lees het in onze tips.

  1. Bewaartips. Het is bijna niet voor te stellen, maar er bestaan mensen die een reep chocolade of doos bonbons niet in één keer opeten. Gelukkig is chocolade heel goed te bewaren. Bonbons blijven zo’n drie maanden goed, melkchocolade een jaar en pure chocolade zelfs anderhalf tot twee jaar. Bewaar chocolade niet in de koelkast: dat is funest voor de kwaliteit. Te warm is natuurlijk ook niet goed. De beste plek is een donkere plaats van ongeveer 15 tot 20 graden. Voor de échte chocoholics zijn er zelfs chocolade-klimaatkasten te koop. 
  2. Chocolade smelten. Je kan chocolade op diverse manieren smelten. Au bain-marie is de beste manier: breng in een pan water aan de kook en hang hier een ander pannetje of schaaltje in (waarbij de bodem het water liefst niet mag raken) en smelt hierin de chocolade. Het kan echter ook in de oven. Verwarm de oven voor op 45 graden en zet de stukjes chocolade in een ovenbestendige schaal in de oven. Het smelten zal ongeveer tien tot vijftien minuten duren. 
  3. Chocolade is gezond. Er zitten niet alleen stoffen in die goed zijn voor hart en bloedvaten, maar ook fenylethylamine: het stofje dat we ook aanmaken als we verliefd zijn. Bovendien is chocolade een energiebom. Wist je dat Napoleon tijdens zijn veldtochten altijd chocolade at om meer energie te krijgen?
  4. Ieder land zijn eigen smaak. De chocoladevoorkeuren van mensen verschillen per land. Waar Nederlanders dol zijn op bittere, pure chocolade, zijn Engelsen juist gek op romige melkchocolade. De grootste chocolade-eters ter wereld zijn de Zwitsers: zij werken 11 kilo chocolade per persoon per jaar weg, Nederlanders slechts 5 kilo. 

Wereld Chocoladedag

Chocolade is zo lekker dat het zijn eigen feestdag heeft gekregen: 7 juni is Wereld Chocoladedag. Een goed excuus om die dag eens extra te genieten van een heerlijke bonbon of gewoon een goede chocoladereep!