Tips voor het schoonmaken van de afzuigkap

De afzuigkap is onmisbaar in de keuken, want deze zuigt alle onaangename kookgeurtjes en kookdampen op. Zorg dat de wasemkap goed functioneert en maak deze geregeld schoon! Lees hier enkele handige schoonmaaktips voor de afzuigkap.
 

Tips voor het schoonmaken van de afzuigkap

De afzuigkap zuigt alle kookgeurtjes en kookdampen op die vrijkomen wanneer u uw eten kookt of bakt. In deze dampen zit vaak vet, bijvoorbeeld van de olijfolie of boter die u gebruikt voor het bakken en braden van vlees of het wokken van groenten. Het gros van de geuren en dampen wordt opgezogen en afgevoerd door de afzuigkap. De binnenzijde én buitenzijde van de afzuigkap is regelmatig vies en vettig en moet dan ook goed worden schoongemaakt. Wanneer u de kap geregeld schoonmaakt, functioneert de afzuigkap beter en wordt de levensduur verlengd. Superkeukens deelt enkele tips voor het reinigen van de afzuigkap.
 

Werkt het filter nog?

In de afzuigkap is een filter aanwezig. Dit filter moet eens in de zoveel tijd vervangen worden, zodat deze de kookdampen goed op blijft zuigen. Hoe kunt u meten of het filter vervangen moet worden? Zet de afzuigkap aan en houdt een vel keukenpapier tegen de afzuigkap aan. Wordt het vel opgezogen, dan is het filter schoon en werkt het nog prima. Is dit niet het geval, dan is het filter aan vervanging toe. 
 

Filter vervangen of schoonmaken?

Afhankelijk van het merk en type afzuigkap, moet u het filter vervangen of schoonmaken. Nieuwe filters koopt u bij een elektronicawinkel of onderdelenzaak. Mag u het filter schoonmaken, dan doet u dat het beste in een bak met warm water, waarin u een vaatwastablet oplost. Laat dit een poos inweken en boen het filter daarna schoon met een spons of borstel. 
 

Roosters schoonmaken

Veel afzuigkappen bestaan uit roosters die eenvoudig uit de afzuigkap genomen kunnen worden. Deze roosters zorgen voor een sierlijke afwerking, maar ze vangen ook veel vet op. U kunt de roosters uit de kap halen en deze reinigen met een sopje met water en ammoniak. Ammoniak werkt zeer ontvettend. In sommige gevallen kunt u de roosters ook in de vaatwasser plaatsen.
 

Roosters inspuiten met siliconenspray

Zijn de roosters schoon en wilt u ze terugplaatsen in de afzuigkap? Voor u de roosters terugplaatst, kunt u ze het beste even inspuiten met siliconenspray. Dankzij de siliconenspray hecht vet zich minder snel aan het rooster.
 

De buitenzijde reinigen

Wilt u de buitenzijde van de afzuigkap reinigen, dan kunt u het beste een sopje met water en ammoniak maken. Zo kunt u de vette aanslag op de kap eenvoudig schoonmaken. Let wel: gebruik een heel zachte vaatdoek, zodat u geen krassen achterlaat. Nadat u de afzuigkap heeft afgenomen met het water-ammoniakmengsel, dan moet u deze nog wel afnemen met schoon water.
 

Nabehandelen met slaolie of glansspoelmiddel

Heeft u de afzuigkap schoongemaakt en ontdaan van vet en vuil? Als finishing touch neemt u de kap naderhand af met glansspoelmiddel van de afwasmachine. De kap gaat hierdoor mooi glanzen. Sommige mensen beweren dat een beetje slaolie ook werkt.