Tien tips voor de perfecte pannenkoek

Mislukt jouw eerste pannenkoek ook altijd? En wil je het geheim weten van écht luchtige pannenkoeken? Met onze tips bak je vanaf nu altijd de perfecte pannenkoek!

  1. Kies de juiste ingrediënten. Voor 10 pannenkoeken heb je nodig: 250 g bloem (of pannenkoekmeel), 2 eieren en een halve liter melk. 
  2. Maak beslag zonder klontjes. Het lijkt een open deur, maar: zeef de bloem voordat je hem in het beslag doet. Dat helpt tegen klontjes! Gooi niet alle bloem tegelijk in de beslagkom, maar doe het er geleidelijk in. Ook dat voorkomt klonten. 
  3. Laat het beslag even rusten. Daardoor wordt het beslag (en dus de pannenkoeken) wat steviger.
  4. Bak extra luchtige pannenkoeken. Psst, niet verder vertellen, deze geheimtip van professionele pannenkoekenbakkers: voor extra luchtige pannenkoeken voeg je een scheutje koolzuurhoudend water toe aan het beslag. Klinkt raar, werkt écht! Deze truc is trouwens ook toe te passen in omeletten.
  5. Kies de juiste pan. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je een pan met of zonder anti-aanbaklaag gebruikt. Wat wél belangrijk is, is dat jouw pan een dikke bodem heeft. Want de pan moet de warmte gelijkmatig verdelen en dat gaat met een dikke bodem nu eenmaal het best.
  6. Boter of olie? Boter is volgens de meeste mensen het lekkerst, maar het gaat snel roken en het verbrandt ook snel. Probeer eens boter en olie te combineren. Zo heb je de lekkere smaak van boter, maar niet de nadelen ervan! 
  7. Laat de pan warm genoeg worden. Dé reden waarom de eerste pannenkoek altijd mislukt, is dat de pan nog niet warm genoeg is. Geduld is een schone zaak. Laat de pan dus drie tot vijf minuten warm worden op middelhoog vuur, voordat je het beslag erin doet. 
  8. Draai jouw pannenkoek maar één keer om. Anders wordt-ie minder luchtig. Het juiste moment om de pannenkoek om te draaien is als de belletjes in het midden van de pannenkoek barsten.
  9. Voeg iets extra’s toe. Wil je hartige pannenkoeken bakken? Een klein beetje koriander, gember of kardemom door het beslag geeft een lekker effect! Bij zoete pannenkoeken kan het juist lekker zijn om een zakje vanillesuiker toe te voegen. 
  10. Pannenkoeken over? Ook koud zijn ze nog heel lekker! Je kan ze zelfs invriezen. Eet ze dan wel binnen twee maanden op en leg tussen de pannenkoeken steeds een velletje bakpapier. Dat voorkomt dat ze aan elkaar vast vriezen.