Recept: zelf tomatensap maken

In de zomer toe aan een dorstlesser? Tomatensap is niet alleen lekker verfrissend, maar zit ook bomvol goede vitaminen en mineralen. Denk aan vitamine C, kalium en antioxidanten. En het leuke is: je kan het heel eenvoudig zelf maken.

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoe vaak je tomaten eet of drinkt? Waarschijnlijk best vaak! Of het nou verwerkt is in een salade op brood, in de vorm van ketchup of door een gerecht heen. Tomaten zijn dan ook heel goed voor je. Wist je bijvoorbeeld dat tomaten werken tegen rimpels en huidveroudering? En het ook nog eens beschermt tegen kanker en goed voor de botten is? Al met al genoeg redenen om onderstaand recept zeker een keer uit te proberen! 

Wat heb je nodig voor drie glazen?

Met verse tomaten:

  • 3 verse tomaten
  • peper en zout
  • bouillonpoeder of een verkruimeld groentenblokje

Met gepelde tomaten uit blik:

  • 2 blikken gepelde tomaten
  • peper en zout
  • bouillonpoeder of een verkruimeld groentenblokje

Stap 1: ontvellen van de tomaten 

Wanneer je ervoor kiest om tomatensap te maken met verse tomaten is het nodig dat je ze eerst ontvelt. Dit doe je door ze één voor één in heet water onder te dompelen tot ze rimpelig worden. 
Haal ze er uit en dompel ze even in koud water. Nu kun je eenvoudig het velletje er af halen. 
Snij vervolgens de tomaten in vieren.

Stap 2: mixen maar!

Het enige wat je nodig hebt is een blender of staafmixer. Doe alles bij elkaar in de blender en mix het.
Je kan het nog lekkerder maken door er verse basilicum, een fijngesneden bosuitje of bieslook aan toe te voegen. Kijk wel even hoe dik je het wilt hebben, want waarschijnlijk kan er nog wel wat water bij. Wie de tomatensap echt ‘glad’ wil hebben, kan het nog even door een zeef halen. Schenk het in een grote glazen kan en laat het lekker koud worden in de koelkast.