Recept: ouderwetse koekjes voor Opa & Oma-dag

Op 4 juni is het Opa & Oma-dag. En wat is er nou leuker om op zo’n dag te doen dan het bakken van lekker ouderwetse koekjes? Met dit recept maak je Janhagel die smaakt zoals hij dat honderd jaar geleden ook al deed. Lekker authentiek en supergezellig om samen met de kleinkinderen te maken. In dit recept gebruiken we Zeeuwse bloem; deze soort bloem bevat wat minder eiwitten dan ‘normale’ bloem. Daardoor is deze bloem perfect geschikt om koekjes mee te bakken. 

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 140 gram roomboter op kamertemperatuur
  • Snufje zout
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 eidooier op kamertemperatuur
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel

Voor de afwerking:

  • 50 gram amandelschaafsel
  • 50 gram suiker
  • Een half losgeklopt ei

Bereidingswijze

Meng de boter, het zout en de witte basterdsuiker door elkaar, voeg het ei toe en doe er vervolgens de bloem, het bakpoeder en het kaneelpoeder toe. Kneed dit met je handen of met een mixer met deeghaken tot een stevig deeg en verpak het in huishoudfolie. Leg het vervolgens minstens een uur – maar liefst langer – in de koelkast. 

Na een uur verwarm je de oven voor op 175 graden en leg je een vel bakpapier op de bakplaat. Bestrooi je aanrechtblad met een beetje bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot je een lap hebt van ongeveer 3 millimeter dik, die net zo groot is als de bakplaat. Leg de lap op de bakplaat, bestrijk deze met het losgeklopte halve ei en strooi er vervolgens de suiker overheen. Druk dit heel lichtjes aan en bak de koek in ongeveer 25 minuten gaar. Snijd de koek, meteen nadat hij uit de oven komt, in rechthoekjes en laat ze afkoelen op een rooster. 

De Janhagelkoekjes kun je enkele dagen bewaren in een afgesloten trommel, maar wedden dat ze dat niet halen? Ze zijn vast zó op!