Najaarsrecept: extra grote calzone met paddenstoelen

Het is volop herfst. Heb jij tijdens dit jaargetijde zin in een stevig gerecht met échte najaarsgroenten? Maak dan een extra grote calzone met paddenstoelen! Lees hier het recept en ga aan de slag. 

Je hebt ongetwijfeld al eens kennisgemaakt met een pizza calzone. Dit is een typisch Zuid-Italiaans gerecht van brooddeeg, dat met name in de regio van Napels wordt gegeten. Net als bij een normale pizza wordt het deeg in een ronde platte vorm gekneed en uitgerold. Het geheel wordt daarna belegd met verschillende ingrediënten, zoals kaas, paprika, tomaat, artisjok en ham. Anders dan bij een reguliere pizza wordt de calzone vervolgens dubbelgevouwen en bij de uiteinden aan elkaar gedrukt. Zo ontstaat er een halve cirkel. De calzone kan daarna in de oven worden gebakken. 
 

Calzone XXL met groenten en ander lekkers

Wil jij tijdens deze donkere najaarsdagen een heerlijk herfstgerecht op tafel toveren? Maak dan een calzone van paddenstoelen! Dit is geen typische calzone, maar een calzone XXL in een rechthoekige vorm. Ook zit de calzone bomvol groenten en ander lekkers, zoals paddenstoelen, courgette, paprika, bosuitjes, mozzarella en Italiaanse kruiden. Bekijk het recept hieronder en steek je handen uit de mouwen. Buon appetito!
 

Ingrediënten voor 4 personen

•    200 gram paddenstoelen (mix of kastanjechampignons)
•    1 courgette
•    1 rode paprika 
•    3 bosuitjes
•    1 potje tomatensaus
•    2 rollen vers pizzadeeg (600 gram per rol)
•    1 bol mozzarella (125 gram)
•    20 gram Italiaanse kruidenmix (vers of uit potje)
•    Takje rozemarijn
•    1 komkommer
•    200 gram hummus
 

Bereidingswijze

•    Stap 1: 
Verwarm de oven voor tot 210 graden Celsius. Snijd de paddenstoelen, courgette, paprika en bosuitjes in gelijke stukken. Meng in een kom alles door elkaar. 

•    Stap 2:
Pak één rol pizzadeeg en rol deze met een deegroller uit tot een rechthoekige vorm. Leg het uitgerolde deeg op de bakplaat en verdeel het potje tomatensaus over het deeg. Verdeel er vervolgens de fijngesneden groenten, de mozzarella en de Italiaanse kruiden over. 

•    Stap 3:
Rol de tweede rol pizzadeeg uit tot een rechthoekige vorm. Leg deze deeglap over het deeg met de groenten. Druk met je vingers of een vork de randen stevig aan. Haal de naalden van het takje rozemarijn en hak deze fijn. Strooi de fijngehakte rozemarijn over het deeg. 

•    Stap 4:
Bak de calzone in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de calzone vervolgens iets afkoelen op het rooster. Snijd het daarna in zes stukken en serveer de stukken met plakjes komkommer en hummus (om in te dippen). 

Bron: Jumbo