Mosseltijd! Mosselen 3x anders

Het is weer bijna zover: Mosseltijd in aantocht! Rond deze tijd zijn ze weer volop verkrijgbaar, heerlijk verse Zeeuwse mosselen. Wat is jouw favoriete bereidingswijze? Klassiek met bier of wijn, of ga je een keer voor spicy Aziatisch?

Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Een hardnekkige fabel. Want dat had alles met vervoer te maken. Sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Gelukkig maar, want wij zijn er dol op! Om het mosselseizoen goed van start te laten gaan, delen we drie lekkere receptvariaties met je.

Mosselen op klassieke wijze met bier of wijn

Ingrediënten, voor 2 personen

  • 2 kg mosselen
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 4 stengels bleekselderij
  • Klontje roomboter
  • Half bosje bladselderij
  • 200 ml droge witte wijn, of blond bier*

Bereidingswijze

  1. Was de mosselen en controleer of de schelpjes heel zijn. Mosselen met een kapotte schelp, of mosselen die open staan, gooi je weg. 
  2. Snijd de groente in grove stukken.
  3. Smelt de roomboter in een diepe (mossel)pan en bak daarin de ui, wortel, selderij en prei met een beetje peper. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Gebruik dan kant-en-klare mosselgroenten en -kruiden!
  4. Voeg de mosselen toe aan de pan, roer goed door en laat ze in 6 tot 8 minuten gaar stomen met de deksel op de pan.
  5. Schud de pan halverwege om de ingrediënten goed te mengen.
  6. Blus af met 200 ml wijn of bier. Schud de pan nogmaals.
  7. De mosselen zijn klaar wanneer de schelpen open staan. 
  8. Serveer met brood of frietjes.

* Variatietip: De mosselen op klassieke wijze worden meestal bereid met witte wijn. Maar maak ze ook eens met bier! Zo geeft een lekker blond biertje een zomerse smaak aan de mosselen. Maar probeer ook zeker eens een tripel, voor een rijke smaak.

TIP: Wanneer je voor klassieke mosselen gaat, pak dan uit met (zelfgemaakte) sausjes! Bijvoorbeeld een cocktailsaus. Deze maak je in een handomdraai. Meng hiervoor 200 ml mayonaise met 100 ml ketchup, 100 ml magere yoghurt, ½ theelepel paprikapoeder, 1 tl cayennepeper en 1 el azijn.


Mosselen in romige currysaus

Ingrediënten, voor 2 personen

  • 2 kg mosselen
  • 2 el rode currypasta
  • 300 ml kokosmelk
  • Verse koriander, grof gehakt
  • Bosui, in plakjes
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes
  • Partjes limoen

Bereidingswijze

  1. Was de mosselen en controleer of ze heel zijn. Gooi de kapotte schelpjes weg. 
  2. Snijd de koriander, bosui en rode peper en zet nog even apart.
  3. Bak 2 volle eetlepels currypasta in een mosselpan of wok en roer 1 minuut door, totdat de geuren vrijkomen.
  4. Voeg de kokosmelk toe, meng goed door en breng aan de kook.
  5. Schep de mosselen nu voorzichtig door de saus en laat de mosselen in 5 tot 7 minuten gaarkoken met de deksel op de pan. 
  6. Schud de pan af en toe door, zodat de saus goed mengt met de mosselen.
  7. Ter garnering voeg je de gesneden bosui, rode peper en koriander toe. Serveer de mosselen met een partje limoen.

Eet smakelijk!