Kerstboompjes onder de Kerstboom

Bij Kerst horen lekkere hapjes. En wat is er nu leuker dan kleine Kerstboompjes eten, onder de grote Kerstboom? Met deze twee recepten maak jij van Kerst een culinair feestje! 

Komkommer-Kerstboompjes met roggebroodkluit

Steek voor de kluit rondjes roggebrood uit, met een glas of koekjessteker. Heb je een koekjessteker in de vorm van een ster? Steek daarmee sterren uit een dikke plak jonge kaas, of snijd ze uit met een keukenmesje. Pak vervolgens een komkommer, snijd de uiteinden eraf en schaaf met een kaasschaaf lange plakken van de komkommer. Zet een satéprikker in de roggebroodkluit, steek daar zigzaggend de komkommer op (zorg dat de slingers naar boven toe steeds smaller worden voor een echte Kerstboomvorm) en maak elke boom af met een kaasster. 
 

Bladerdeeg Kerstboompjes met pesto

Neem vier plakjes bladerdeeg en plak die aan elkaar tot je een lange lap hebt. Snijd uit deze lange lap vijf repen in de lengte en besmeer deze met rode pesto, Italiaanse kruiden en eventueel nog wat Parmezaanse kaas. Prik deze zigzaggend over houten prikkers (net zoals bij de komkommerboompjes hierboven) en bestrijk de zijkanten eventueel met een losgeklopt ei. Leg ze op bakpapier, schuif ze in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak ze in 15-20 minuten goudbruin.