Je vaatwasser schoonmaken doe je zo!

Het is misschien wel onze favoriete keukenhulp: de vaatwasser. Na een heerlijke maaltijd hoef je je nooit zorgen te maken over de afwas, want de vaatwasser doet al het werk voor je. Jouw servies zet je weer stralend schoon in de keukenkastjes. Maar wie maakt jouw vaatwasser schoon? Om je vaatwasser in optimale conditie te houden, is het belangrijk om hem regelmatig grondig te reinigen. In deze blog delen we enkele handige tips om dit klusje gemakkelijk te klaren.

Al die etensresten die je vaatwasser verwijdert, moeten natuurlijk ergens heen. Soms blijven ze hangen en na verloop van tijd kunnen ze (zonder dat je het ziet) gaan ophopen in je vaatwasser. Dit kan leiden tot nare geurtjes in je keuken, verminderde prestaties en bacteriegroei. Bovendien kunnen kalkaanslag en vetophopingen de levensduur van je vaatwasser verkorten. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je vaatwasser genieten en ervoor zorgen dat hij naar behoren blijft werken. Daarom is het cruciaal om je vaatwasser op zijn tijd een goede poetsbeurt te geven met behulp van onderstaande tips. 

 

Vaatwassers van Superkeukens

Is jouw vaatwasser toe aan vervanging of ben je op zoek naar een nieuwe keuken met een vaatwasser van topkwaliteit? Bij Superkeukens hebben we een ruime collectie aan stille, energiezuinige en volledig integreerbare vaatwassers. Van slimme vaatwassers die je op afstand met je telefoon aan kunt zetten tot ergonomische vaatwassers met handige comfortlift. Lees hier meer over onze vaatwassers.

Tips voor het reinigen van je vaatwasser

 

Verwijder grotere etensresten

Voordat je begint met reinigen, verwijder je eventuele grotere etensresten uit de vaatwasser. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt ervoor dat je vaatwasser efficiënter kan werken.

Reinig het filter

Het filter van je vaatwasser vangt voedselresten en ander vuil op. Daarom is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Haal het filter eruit en maak in je spoelbak een sopje van warm water en afwasmiddel. Laat het filter even weken en spoel goed af met warm water. Voor hardnekkig vuil kun je een zachte borstel gebruiken.  

Ontkalk de vaatwasser

Kalkaanslag kan zich ophopen in de vaatwasser en de prestaties ervan verminderen. Gebruik een ontkalkingsmiddel speciaal ontworpen voor vaatwassers om deze kalkaanslag te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

Reinig de sproeiarmen

De sproeiarmen van je vaatwasser kunnen verstopt raken door vuil en vet. Verwijder de sproeiarmen en spoel ze grondig af onder warm water om eventuele verstoppingen te verwijderen. Zit er vuil in de gaatjes van sproeiarmen?  Met een cocktailprikker of naald kun je het makkelijk weghalen.

Vergeet de rubbers niet

Ook tussen de rubbers rond de deur van je vaatwasser kan viezigheid zich gemakkelijk ophopen. Met een vochtige doek en een klein beetje allesreiniger kom je een heel eind om schimmel te voorkomen.

Gebruik een vaatwasreiniger

Er zijn speciale vaatwasreinigers op de markt die helpen bij het verwijderen van vetophopingen, kalkaanslag en nare geurtjes. Gebruik deze regelmatig volgens de instructies op de verpakking.

Draai een lege cyclus met azijn

Om je vaatwasser een grondige reiniging te geven, kun je een lege cyclus draaien met azijn. Giet een kopje azijn in de bodem van de vaatwasser en draai vervolgens een normale cyclus op de heetste temperatuur. Azijn helpt bij het verwijderen van vet en kalkaanslag en laat je vaatwasser weer fris ruiken.

Houd je vaatwasser glimmend en gelukkig

Zorg goed voor je keukenapparatuur! Doorloop deze stappen minimaal één keer per maand om je vaatwasser glimmend en gelukkig te houden. Woon je in een gebied met hard water, is het verstandig om je vaatwasser wat vaker te reinigen om kalkaanslag voor te zijn. Met deze tips blijft je vaatwasser presteren zoals het hoort, waardoor jij keer op keer kunt genieten van een brandschone vaat!