Hoe maak je de spoelbak schoon? Superkeukens deelt handige tips per materiaaltype!

Laat jouw spoelbak weer stralen als nieuw! Superkeukens deelt handige schoonmaaktips waarmee jouw spoelbak er  altijd stralend uitziet!

Als je regelmatig in de keuken staat om een smakelijke maaltijd op tafel te toveren, dan is een schone spoelbak, ook wel gootsteen genoemd, een absolute must. Je wil immers voorkomen dat bacteriën zich in de spoelbak gaan nestelen. Zeker omdat je daar dagelijks je handen wast, groenten en fruit schoonmaakt en de afwas doet. Maar hoe zorg je ervoor dat de spoelbak in topconditie blijft en er als nieuw uitziet? En welke schoonmaakmiddelen zijn veilig voor jouw type spoelbak? In dit blogbericht delen wij handige tips  zodat jij altijd een schone spoelbak hebt om in te werken.

RVS spoelbakken
Een RVS spoelbak is een echte klassieker in de keuken en heeft veel voordelen. Een spoelbak van roestvrij staal is duurzaam, vlekbestendig en hittebestendig. Een RVS spoelbak heeft hierdoor niet te leiden onder het gebruik van een kokendwaterkraan, een kraan die steeds populairder wordt in de keuken. Het schoonmaken van dit type spoelbak is heel eenvoudig. Je hebt niet meer nodig dan een spons en wat afwasmiddel. Last van kalkvlekken? Deze vlekken verwijder je eenvoudig met wat schoonmaakazijn. Laat 5 minuten intrekken en verwijder de kalk met een melamine spons en spoel na met water. Droog vervolgens de spoelbak af met een droge doek en jouw RVS spoelbak is weer stralend schoon. Voor extra glans kun je een druppeltje olijfolie aanbrengen en dit uitsmeren met een zachte doek.

PVD spoelbakken
PVD spoelbakken zijn gemaakt van roestvrij staal en behandeld met een speciale pvd-techniek waardoor de spoelbak een mooie, matte uitstraling krijgt. Bij Superkeukens vind je pvd spoelbakken in trendy kleuren zoals gun metal, goud, koper en natuurlijk de in keukenland zo populaire kleur zwart. Een saaie spoelbak wordt zo ineens een blikvanger in jouw keuken. Net als een ‘gewone’ rvs spoelbak maak je deze spoelbakken eenvoudig schoon met een mild sopje. RVS-pvd spoelbakken kunnen van zichzelf niet roesten. Gebeurt dit toch dan komt dit altijd door invloeden van buitenaf. Roestpuntjes maak je schoon met een natte schuurspons en wat vloeibaar schuurmiddel. Spoel na met water, maak de spoelbak droog en heel belangrijk, gebruik hem 6 tot 10 uur niet.

Spoelbakken van steen
Ook bij spoelbakken van dit materiaal geldt dat voor de dagelijkse schoonmaak niet meer nodig is dan een spons en wat afwasmiddel. Kalkvlekken verwijder je eenvoudig met schoonmaakazijn. Voor een duurzame glans kun je een mild schoonmaakmiddel in warm water oplossen en een uur in de bak laten inweken.

Aandachtspunten bij het onderhoud van jouw spoelbak
Welke spoelbak je ook kiest, zuren, roestige voorwerpen en agressieve stoffen zoals chloor, gootsteenontstopper en verf kunnen je spoelbak blijvend beschadigen. Pas bij pvd spoelbakken bovendien op met tandpasta. Je staat er misschien niet direct bij stil, maar hoe goed dit ook is voor jouw tanden, je spoelbak houdt er niet van. Bewaar tenslotte middelen zoals chloor en zoutzuur niet in het gootsteenkastje onder de spoelbak. De dampen kunnen inwerken op het rvs.

Een spoelbak van Superkeukens
Met deze handige tips houd je jouw d spoelbak makkelijk schoon, ongeacht het materiaaltype. Heb je nog vragen over het onderhoud van de spoelbak of ben je op zoek naar een nieuwe spoelbak? Kom langs bij een van onze showrooms of maak een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek. We helpen je graag verder!