Koken met kliekjes

Vind je het ook altijd zo zonde om eten weg te gooien? En denk je weleens: ik wou dat ik hier nog iets mee kon maken? Met deze tips en het soeprecept hergebruik je restjes die anders in de vuilnisbak zouden belanden. Lekker en duurzaam! 

Tips voor kliekjes

  • Maak een omelet met overgebleven stukjes groenten.
  • Gooi restjes groenten en vlees in de wok. Doe er lekkere kruiden of een fijne saus bij en serveer met rijst. 
  • Pasta over? Maak er meteen na het eten alvast een pastasalade van door er pesto, zongedroogde tomaatjes, olijven, rucola, mozzarella en een rode ui doorheen te mengen. Nachtje in de koelkast en klaar!
  • Heb je verse kruiden over, die je de komende dagen niet opmaakt? Vries ze meteen in. Ze zijn zo nog een paar maanden houdbaar. 

Stronkensoep

Benodigdheden

  • Een paksoi-stronk (of een stronk van bloemkool, broccoli of Chinese kool) van ongeveer 300 gram
  • Twee sjalotjes of een kleine ui
  • Een middenmaat aardappel
  • Een teentje knoflook
  • Twee eetlepels bevroren doperwtjes
  • Melk
  • Een kipbouillonblokje voor een halve liter water, of een halve liter zelfgemaakte bouillon
  • Peper, nootmuskaat
  • Een eetlepel mosterd
  • Eventueel: fijngehakte groene kruiden als garnering
  • Staafmixer

Bereidingswijze
Snijd de stronk in blokjes, snijd de ui fijn en hak de knoflook. Schil de aardappel en snij ‘m in blokjes. Doe alle ingrediënten in een grote pan en giet er de bouillon bij, of een halve liter kokend water met een bouillonblokje. Zet de pan op een matig vuurtje. Voeg ook nog een scheut melk toe. Zo wordt de soep nog mooier wit, en bovendien voeg je zo extra voedingsstoffen toe. Als de bouillon kookt, zet je het vuur lager en laat alles zachtjes koken. Als het goed is, zijn de groenten en de aardappelen na ongeveer twintig minuten gaar. Gebruik de staafmixer om de soep wat fijner te maken. Zet de soep terug op een laag vuurtje en voeg nu de peper en de nootmuskaat toe. Voeg, als de soep kookt, de bevroren doperwtjes toe. Laat dit in ongeveer tien minuten gaar worden en ontdooien. Doe ten slotte de eetlepel mosterd erbij. Goed roeren, zodat de mosterd zich door de soep verdeelt. Eventueel kan je ook nog soepballetjes toevoegen.