Recept: apple crumble cheesecake

Iets lekkers bakken is een geweldige activiteit tijdens de herfst. En laten wij nou het perfecte recept hebben: apple crumble cheesecake. De cheesecake heeft een koekjeskorst met nootmuskaat en kaneel, een romige vulling en een appel-kruimeltopping. Kortom: herfst in een cheesecake! Dit heerlijke baksel geeft 8 tot 10 personen een lach op het gezicht. Dat is natuurlijk perfect voor als je iets te vieren hebt, maar wat ons betreft heb je geen speciale gelegenheid nodig. Cheesecake is namelijk altijd een goed idee. Dus bakkers klaar? Bakken maar!

Het belangrijkste keukengerei dat je nodig hebt is: een 22 cm springvorm, mengkommen, een keukenmachine, een mixer en een keukenweegschaal. Verder heb je bakpapier en aluminiumfolie nodig. Hieronder vind je het het boodschappenlijstje voor de ingrediënten.  

Ingrediënten koekjeskorst

  • 200 g digestive koekjes
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1,5 eetlepel bruine suiker
  • 50 g boter

Ingrediënten topping

  • 150 g appel in kleine blokjes
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 g bloem
  • 80 g bruine suiker
  • 70 g boter op kamertemperatuur

Ingrediënten vulling

  • 600 g roomkaas op kamertemperatuur (bijvoorbeeld Monchou of Philadelphia)
  • 200 g kristalsuiker
  • 150 g zure room op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur

Zo maak je de koekjeskorst

1. Verwarm de oven voor op 160ºC.

2. Voeg in een keukenmachine de koekjes, bruine suiker, kaneel en nootmuskaat toe en mix alles tot een fijne zandachtige textuur. Smelt de boter. Voeg de gesmolten boter toe aan de keukenmachine en meng alles goed door.

3. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm. Voeg de koekjescrumble toe en druk het met de bodem van een glas naar beneden en tegen de zijkant van de springvorm, zodat deze goed plat is en er geen gaten zijn.

4. Doe de korst 10 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.

Zo maak je de appel-kruimel topping

1. Terwijl de korst afkoelt, bereid je de appel-kruimeltopping.

2. Snijd de appels in kleine blokjes en hussel ze door de kristalsuiker en kaneel. Na verloop van tijd zal de suiker een deel van de vloeistof uit de appels trekken. Deze vloeistof mag je weggooien.

3. Voeg bloem, bruine suiker en boter toe aan een andere kom. Meng het met de hand of met een mixer tot er een kruimelstructuur ontstaat. Houd beide toppings apart terwijl je de cheesecakevulling maakt.

Zo maak je de vulling

1. Verwarm de oven voor op 160ºC.

2. Gebruik een mixer om de roomkaas gedurende 1 minuut op lage snelheid te mixen. Voeg vervolgens geleidelijk de kristalsuiker toe. Zodra alle kristalsuiker is toegevoegd, schraap je de zijkanten en mix je het nog 1 minuut goed door elkaar.

3. Meng in een kleine kom de zure room en de maïzena tot een gladde massa. Voeg het toe aan de roomkaas, doe het vanille-extract erbij en laat het op lage snelheid mixen. Voeg vervolgens één ei per keer toe en meng deze er rustig doorheen met een spatel.

4. Giet het cheesecakebeslag in de springvorm. Verdeel daarna voorzichtig de kaneelsuikerappels over de cheesecake, gevolgd door de crumble.

Apple crumble cheesecake - stap 1
Apple crumble cheesecake - stap 2
Apple crumble cheesecake - stap 3

Oventijd en afkoelen

1. Je kunt de cheesecake zo in de oven zetten, maar wij raden aan om de au bain-marie methode te gebruiken. Zo wordt de cheesecake heel geleidelijk gebakken. Hiervoor bedek je de buitenkant van de springvorm stevig met aluminiumfolie zodat er geen water in kan komen. Plaats de springvorm in een grotere ovenschaal en zet alvast in de oven. Vul de grote ovenschaal met kokend water, tot ongeveer 2/3 van de springvorm.

2. Bak gedurende 1 uur en 20-30 minuten. Probeer de oven in de tussentijd zo min mogelijk te openen. Plotselinge temperatuurswisselingen kunnen namelijk voor scheurtjes zorgen.

3. Zodra de tijd verstreken is, check je of de cheesecake gaar is door zachtjes de bakplaat te schudden. De cheesecake mag in het midden nog een beetje wiebelen. Zet de oven uit, zet de ovendeur een stukje open en laat de cheesecake 1 uur afkoelen in de oven. Haal hem vervolgens uit de oven en laat op een koelrek volledig afkoelen.

4. Zet de cheesecake in de koelkast en laat hem minimaal 6 uur, bij voorkeur een hele nacht, opstijven.

Je cheesecake is ready to eat!

Wij snappen dat je deze heerlijke cheesecake het liefst voor ontbijt, lunch en diner eet, maar je kunt de cheesecake ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Vergeet de cheesecake dan niet eerst af te dekken met folie, of nog beter: in een luchtdichte container te plaatsen. Zo kun je er extra lang van genieten!