Zelf zomers sorbetijs maken

Heerlijk verfrissend sorbetijs. De perfecte zomerse traktatie en de beste manier om te profiteren van het zomerfruit dat nu volop verkrijgbaar is! En je maakt het ook nog een heel gemakkelijk zelf, in jouw Superkeuken!

Zelf zomers sorbetijs maken is helemaal niet moeilijk. Met slechts een paar ingrediënten tover je in een handomdraai het lekkerste sorbetijs tevoorschijn. En het is zó ontzettend lekker! In deze blog lees je hoe je het maakt.

Wat heb je nodig?

Voor een grote bak ijs (ongeveer 6 personen)

  • Ongeveer 1 kilo vers of bevroren fruit naar keuze (bijvoorbeeld frambozen of bosbessen)
  • 500 ml water
  • 400 gram suiker*
  • Scheutje citroensap

Hoe maak je het?

  1. Maak het verse fruit schoon of ontdooi het diepvriesfruit.
  2. Pureer het fruit met een staafmixer of in de blender samen met een scheutje citroensap.
  3. Zeef de fruitpuree.
  4. Verwarm de suiker en het water al roerend totdat het inkookt en maak hiervan een suikersiroop.
  5. Koel de siroop snel af door het over te gieten in een andere pan of schaal.
  6. Meng de fruitpuree door de suikersiroop in een kom of bak die in de vriezer past.
  7. Plaats de kom met het ijsmengsel in de vriezer. Na drie kwartier meng je het goed door met een vork. Herhaal dit vervolgens elk half uur. Hiermee voorkom je dat er ijskristallen op het ijs ontstaan.
  8. De laatste (en vierde) keer dat je het ijs gaat ‘roeren’, gebruik je een hand- of staafmixer.
  9. Bewaar het ijs afgedekt in de vriezer bij -18 °C.

Natuurlijk kun je dit recept ook maken met een ijsmachine. Dit kan vanaf stap 7 in het recept. Volg hiervoor wel de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Elk apparaat is anders.

*Wanneer je zoeter fruit gebruikt kun je uiteraard minder suiker toevoegen aan het recept. Of varieer met bijvoorbeeld honing.

Wist je dat… Een bolletje sorbetijs ook heerlijk is in een cocktail? Ga voor een Italiaanse twist en maak een sgroppino. In Italië is dit drankje een echt hit! Als tussengerecht of juist ná het eten. Deze cocktail is het lekkerst met citroensorbetijs en je maakt deze door het sorbetijs een beetje luchtig te kloppen in een koude (!) kom. Schenk er nu voorzichtig de prosecco en wodka bij en roer door. Pas op dat je niet te veel roert, want dan roer je de bubbels eruit! Reken per glas prosecco, één bol sorbetijs en een klein scheutje wodka. En hou je niet van citroenijs, dan maak je de sgroppino met bijvoorbeeld mango – of bosvruchten sorbetijs.

Buon appetito!